donderdag 11 april 2013

Nieuw neushoornvrouwtje voor Planckendael


Neushoornvrouwtje Karamat nieuwe aanwinst voor kweekprogramma.

© Planckendael / Artman

Planckendael verwelkomt een nieuw neushoornvrouwtje, Karamat. Vandaag ontdekt zij voor het eerst haar buitenperk in Mechelen. Momenteel is ze 2 jaar oud en nog even te jong om te kweken maar over een 2-tal jaar hoopt Planckendael dat ze actief kan bijdragen aan het internationale kweekprogramma voor deze bedreigde diersoort.

Nieuw zijn ook de muntjaks, Chinese hertachtigen die binnenkort samen met de neushoorns hun nieuwe perk bevolken. Met de introductie van verschillende diersoorten in één verblijf wil Planckendael het natuurlijk gedrag stimuleren en voor zowel dieren als bezoekers meer uitdagingen en afwisseling bieden.  

Mirakelbaby Karamat 
Karamat ken je misschien nog als de mirakelbaby uit ZSL Whipsnade Zoo (Groot-Brittanië) waar ze op 16 november 2010 geboren werd. Haar geboorte verliep allesbehalve vlot door een stuitligging. Na de bevalling was ze zo verzwakt dat ze niet zelfstandig kon drinken. Om het diertje in leven te houden, gaven de verzorgers haar melk van lokale koeien. Zij kreeg de naam Karamat, wat “voorzien van bijzondere krachten” betekent in het Nepalees. Ook nu nog krijgt ze graag wat extra aandacht van haar verzorgers. 

Bedreigde diersoort 
In de natuur leven nog amper 2800 Indische neushoorns, wat de soort erg kwetsbaar maakt.  Hiervan leeft 70% in één nationaal park (Kaziranga). Als er in dit park een bosbrand of overstroming zou voorvallen, is dat catastrofaal voor de neushoornpopulatie. Ook stropers bedreigen nog steeds de populatie neushoorns. Karamat is dus cruciaal voor het kweekprogramma. 

Kweken 
Kweken met neushoorns is niet eenvoudig. Mannetjes en vrouwtjes leven doorgaans apart omdat ze snel op elkaar uitgekeken zijn en ze elkaar op die manier vaak verwonden. Enkel om te paren komen zij samen. Ook de daad zelf is niet zo vanzelfsprekend. Als voorspel lopen de dieren soms uren achter elkaar aan. De paring zelf neemt gemakkelijk een volledig uur in beslag. Na 16 maanden wordt er dan één jong geboren. 

© Planckendael / Artman
NM
11 april 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten