donderdag 20 augustus 2015

Zes helmkopleguaantjes geboren in Serpentarium Blankenberge

Uitzonderlijke geboortes voor reptielenzoo aan de kust

In het Serpentarium Blankenberge zijn zes pasgeboren helmkopleguaantjes te bewonderen. Op 14 augustus kwamen ze uit het ei en ze doen het erg goed. De geboorte is uitzonderlijk, want kweken met deze groene reptielen uit Midden-Amerika is niet eenvoudig. Inmiddels heeft de mama al weer nieuwe eieren gelegd, dus hopelijk krijgen de zes binnenkort een hoop broertjes en zusjes.

Helmkopleguaan © Serpentarium
Helmkopleguanen
Vorig jaar werd er een nieuw vrouwtje aan de man voorgesteld. Dat leverde toen niets op. Nu blijken de leguanen toch aan het paren te zijn geslagen. Een helmkopleguaankoppel komt in de natuur enkel bij elkaar om zich voort te planten, maar in het Serpentarium wonen de dieren gezellig samen. Na de bevruchting kunnen vrouwtjes gedurende tien maanden drie keer eitjes leggen. Dat gebeurt in een ondiep holletje. Per legsel kunnen er tot negen eieren gelegd worden. Na ongeveer drie maanden breken de jongen uit het ei, dat doen ze met behulp van de eitand op hun snuit. Deze tand valt af kort na de geboorte.

Reptielenzoo aan de kust
Wist je dat je in het Serpentarium tijdens de weekends en schoolvakanties een tamme slang kunt vasthouden? Wie dat durft, krijgt achteraf een diploma Slangen Aaien! Sinds 2009 maakt het Serpentarium deel uit van de KMDA vzw die ook ZOO Antwerpen, Planckendael, het vernieuwde Elisabeth Center Antwerp en natuurreservaat De Zegge onder haar hoede heeft. Het Serpentarium kreeg een nieuw elan met vernieuwde educatie, een nieuwe shop en toegang en een verbeterde service naar de klant. Bovendien kan de reptielenzoo rekenen op de wetenschappelijke en toeristische expertise van de ZOO en Planckendael.

Slangen aaien © Serpentarium
Nick Mertens
20 augustus 2015Geen opmerkingen:

Een reactie posten