donderdag 7 april 2016

Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?

Kan een octopus gereedschap gebruiken? Weten chimpansees wat eerlijk is? Kan een vogel raden wat een andere vogel weet? Voelen ratten empathie met hun vrienden? Niet zo lang geleden zou het antwoord op al deze vragen ‘Nee’ geweest zijn, maar nu zijn we er niet meer zo zeker van. Als je goed kijkt, blijken dieren een stuk slimmer te zijn dan we dachten.
Wat is het verschil tussen menselijke en dierlijke intelligentie, en vooral: hoe komen we daarachter? Het zijn vragen die Frans de Waal al zijn hele carrière bezighouden. De laatste jaren heeft het onderzoek naar dierlijke intelligentie een grote vlucht genomen. Onderzoekers proberen zich steeds meer te verplaatsen in het standpunt van de dieren. In Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? maakt Frans de Waal de balans op. Een fascinerend boek dat je op een werkelijk andere manier laat kijken naar wat dier én mens kunnen.
 

Frans de Waal (1948) is een Nederlands-Amerikaanse bioloog, hoogleraar psychologie aan de Emory University in Atlanta en directeur van Living Links, dat deel uitmaakt van het Yerkes National Research Center aldaar. Hij is wereldwijd bekend en behoort volgens het tijdschrift TIME tot de top 100 meest invloedrijke personen. Zijn boeken (onder andere Van nature goed, Chimpanseepolitiek, De aap en de sushimeester, De aap in ons, De aap en de filosoof en Een tijd voor empathie) zijn stuk voor stuk wereldwijde bestsellers.

Mensen die mij goed kennen weten dat Frans de Waal mijn idool is. Ik bewonder zijn werk en hij is mijn grote voorbeeld. Anderen hebben posters van K3 of boysbands aan hun muur hangen, ik heb alle boeken van de Waal en volg zijn werk op de voet.

Zijn nieuwste boek Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? verschijnt bij ons op 13 april, maar ik heb het boek van de uitgeverij vandaag al mogen ontvangen.
Als recensent en wetenschapscommunicator is het dan ook een hele eer dat ik dit boek mag lezen en recenseren.


Zelf ook al benieuwd naar zijn nieuwste boek? Download hier een fragment van Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn in PDF-bestand.
En binnenkort lees je hier dan de recensie van het boek en hopelijk ook een interview met de auteur zelf. Let's hope so :-)

Nick Mertens
7 april 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten