woensdag 26 april 2017

Een nieuwe familie orang-oetans in Pairi Daiza

Begin deze week maand kwanen Ujian (22 jaar), Sari (13 jaar) en hun 1-jarig baby’tje Berani vanuit de Duitse Zoo Heidelberg aan in Pairi Daiza. Ze werden vergezeld door hun Duitse verzorgers en ontdekten eerst hun nieuw territorium. Ujian, Sari en Berani zijn vanaf heden zichtbaar voor het publiek in de Temple des Fleurs.

© Pairi Daiza
Berani, de grote verrassing

Na een jarenlange maar platonische samenleving tussen Ujian en Sari werd oorspronkelijk geconcludeerd dat het ontstaan van een intieme band tussen beide orangs niet meer aan de orde was. De organisatie van het verhuis en het zoeken naar nieuwe leefgezellen voor de dieren was al van start gegaan, wanneer tot ieders verbazing, in maart 2016, de kleine Berani zijn snoetje liet zien.
Berani, zoals vele kleine orang-oetans, heeft zijn eerste levensmaanden aan zijn moeder gehangen. Hij begint nu stilletjes aan zijn eigen leven te leiden. Net zoals zijn moeder, een heel onafhankelijk vrouwtje, vertrekt Berani nu ook vaker alleen op avontuur.
Ujian, geliefd voor zijn intelligentie en wijsheid, begint dan nu ook een beetje meer interesse te tonen voor het wel heel koddig kleintje.
De familie orang-oetans telde en tweede vrouwtje, Puan. Spijtig genoeg heeft Puan de reis niet kunnen meemaken. Puan was 28 jaar en leidde aan een chronische longziekte, ze overleed enkele uren voor het vertrek. Ondanks alle inspanningen konden haar verzorgers en dierenartsen Puan jammer genoeg niet redden. Pairi Daiza salueert het professionalisme en de liefde waarmee de Duitse collega’s Puan jarenlang en tot het laatste hebben begeleid.

© Pairi Daiza
Een tempel voor de familie

Pairi Daiza staat ook bekend om haar tempels en verblijven, gebouwd met respect voor de lokale tradities en met behulp van de lokale vakmannen.
Dit seizoen kan u de ‘Temple des Fleurs’ betreden, een Jaïn-tempel met vertrekken voor de nieuwe familie orang-oetans.
Voor Ujian, Sari en Berani werd een grandioze tempel opgetrokken uit tonnen wit marmer waar 800 beeldhouwers in India zes maanden lang aan gewerkt hebben. Er waren nog eens zes maanden nodig voor de plaatsing in Pairi Daiza. Het verblijf van de nieuwe bewoners telt meer dan 1.400 vierkante meter aan binnen en buitenruimte en biedt klimmogelijkheden tot 8m hoog.

© Pairi Daiza
Een sterk bedreigde diersoort

De Sumatraanse orang-oetan (Indonesië) is één van de twee soorten van orang-oetans en wordt beschouwd als ernstig bedreigd. Tegenover zijn Borneose soortgenoot, worden de Sumatraanse orang-oetans beschouwd als socialer. Ze eten eveneens meer insecten en fruit. De orang-oetan leeft voornamelijk in de bomen en zet zelden een voet op de grond. Waarschijnlijk heeft de aanwezigheid van de Sumatraanse tijger in zijn natuurlijk habitat (het tropisch regenwoud van het eiland Sumatra) veel te maken met deze aangeboren voorzichtigheid.
De Sumatraanse orang-oetan wordt gekenmerkt door zijn rosse vacht, lange armen en benen en opponerende duimen die hem in staat stellen om werktuigen te bouwen waarmee hij gemakkelijker aan zijn voedsel kan geraken of honing uit een bijennest kan prutsen.
De UICN Redlist plaatste de Sumatraanse orang-oetan binnen de categorie van de kritisch bedreigde diersoorten. Bij de laatste telling (2004) werden er slechts 7.300 in het wild geteld. De bedreiging van deze soort is te wijten aan de ontbossing van hun natuurlijk habitat. De eiland Sumatra verloor in de laatste 30 jaar meer dan de helft van haar tropisch regenwoud ten voordele van onder andere palmolieplantages.
De regenwoud van Sumatra is de enige plaats ter wereld waar zowel tijgers, olifanten, neushoorns en orang-oetans samen leven. Het verdwijnen van dit regenwoud betekent ontegensprekelijk het verdwijnen van deze diersoorten alsook een groot deel van de tropische flora. Omdat de orang-oetan een fruiteter is, staat hij garant voor het verspreiden van zaadjes in het regenwoud en dus ook de biodiversiteit van de planeet.

© Pairi Daiza
European Endangered Species Programme

Ujian, Sari en Berani, net zoals Sinta en Gempa (een koppel orang-oetans dat in 2016 hun intrek nam in Pairi Daiza) maken deel uit van het Europees kweekprogramma voor bedreigde diersoorten (EEP) van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA).

Nick Mertens
26 april 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten