dinsdag 7 januari 2014

ZOO en Planckendael in 2013: zo gezond als de 3 000 vissen van het nieuwe aquarium

© ZOO Antwerpen / Artman

Het afgelopen jaar 2013 gaat bij de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) de boeken in als een jaar van status quo met meer dan 1,6 miljoen bezoekers. In deze economisch moeilijke tijden zijn we trots om een gezonde vzw te zijn met een mooie, positieve cashflow als eindresultaat. Dat onze parken relevant zijn en blijven, bewijst het stijgend aantal abonnees. Al voor het negende jaar op rij bereiken we een historisch record in aantal abonnees. Ook op sociale media noteren we een aanzienlijk succes met een stevige stijging in aantal fans. En 2014 belooft een jaar te worden vol vernieuwingen en nieuwe investeringen.  

ZOO Antwerpen klokte eind 2013 af op een 840 000 bezoekers, een status quo ten opzichte van 2012. Planckendael ontving 5% minder bezoekers en eindigde op een 770 000 bezoekers.  Een daling die we volledig kunnen toeschrijven aan de stimulans die de opening van de nieuwe olifantentempel in Planckendael het jaar voordien aan het park gaf.  

Een grote familie van 200.000 abonnees!

Eén van onze grootste troeven zijn onze abonneehouders, de echte fans. Voor het negende jaar op rij stijgt hun aantal in 2013 en wel met 7,5% om te eindigen op bijna 200 000 individuele liefhebbers! Een teken van appreciatie voor de parken en bewijs van relevantie van het product. Uit marktonderzoek blijken de voordelige prijs en het gevoel van vrijheid dat ons abonnement biedt, de twee belangrijkste motieven te zijn om lid te worden van onze grote familie abonnees. Een gezin met vier personen heeft immers na één enkel bezoek aan de ZOO en één enkel bezoek aan Planckendael de kostprijs al teruggewonnen. 

Sterren van 2013

Brilbeertje Oberon is de ster van 2013 in de ZOO. Geboren in februari, als nazaat van een bedreigde soort en als nieuwsgierige avonturier verovert hij ieders hart. De geboorte van monniksgier Orion, niet onmiddellijk moeders mooiste, staat op wetenschappelijk vlak wel degelijk op topniveau. Aardvarkentje Oni leek recht uit de ruimte afkomstig en is genomineerd als mooiste geboorte van het afgelopen jaar. Voor het eerst in de 170-jarige ZOOgeschiedenis kwam kogelgordeldiertje Oona succesvol ter wereld.  Een heel speciale gebeurtenis en meteen de voetbalmascotte van het WK in Brazilië. 

Slurfhondje Gijs was onze vreemdste nieuwe snoet die heel wat harten vertederde. Olifant Budi vertrok naar Amerika en stier Kanvar, de toekomstige partner voor Kai-Mook, nam zijn plaats in.

In Planckendael blonken volgende bewoners uit: onze babytweeling rode panda’s Ophelia en Oshin, twee wollige dotjes in de takken van de bomen. Karamat, een Aziatische vrouwtjesneushoorn arriveerde, net als Saleye, de nieuwe giraffenkweekhengst. Hij kreeg snel gezelschap van babygiraf Obi. Monniksgier Jean, geboren in Planckendael en vrijgelaten in Frankrijk, kreeg een eigen jong in de natuur. Glunderende wetenschappers, een waar succes. 

ZOO van Morgen in 2014

ZOO Antwerpen blijft investeren, niet evident in deze heersende crisis, maar als gezonde vzw kunnen we dit doen. De fysieke transformatie van de ZOO, deel van het collectief geheugen van België, gaat verder. De grandeur van het verleden wordt hersteld in verschillende projecten, rekening houdend met alle relevante en nieuwe inzichten van vandaag: met grotere dierenverblijven en vooral een veel sterkere beleving voor de bezoeker.  

Het Vogelgebouw en de nieuwe SpeelZOO zijn net afgewerkt. In 2014 vernieuwen we het Reptielengebouw en de Roofvogelvolières zonder veel hinder voor de bezoekers. We verwelkomen bovendien de zwartvoetpinguïns. Een grote groep waggelaars krijgt een nieuw verblijf heel dicht bij de bezoekers. Echt speciaal. De brilberen krijgen gezelschap van doodshoofdaapjes. Ambiance gegarandeerd! En voor sappige verhalen zorgen onze verzorgersbabbels en roofvogeldemonstraties. Kers op de taart is het reuzengrote koraalrif. 

Planckendael in 2014 is pret tussen de pinguïns

Planckendael stort zich in 2014 in nieuwe avonturen met een spectaculair Amerikaans continent. Hier kan je binnenkort wandelen met de Humboldtpinguïns in hun nieuwe verblijf, het paradepaardje van Amerika. In de vernieuwde, mysterieuze Aziatische Serre krijg je een ‘lorilanding’ waarbij onze bezoekers zelf nectar mogen geven aan verschillende soorten kleine, kleurrijke en luidruchtige papegaaitjes. Rond het Kasteel wordt een avontuurlijk kinderparadijs aangelegd. Ravotten verplicht.

Tot slot waren de ZOO en Planckendael bijzonder actief op vlak van sociale media met 48 000 Facebookfans op het einde van 2013. Een gigantische stijging van 75%. Uitschieter online was ongetwijfeld 28 februari 2013, het geboortebericht van brilbeer Oberon, toen maar liefst 20 000 mensen één of meerdere berichten op Facebook bekeken.

© Planckendael / Jonas Verhulst

NM
7 januari 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten