vrijdag 6 februari 2015

Duitse olifanten in gespreid bedje

De vier olifanten die eind maart vanuit Wuppertal naar Safaripark Beekse Bergen verhuizen, komen terecht in een gespreid bedje. De bouw van de nieuwe 450 vierkante meter grote groepsstal vordert gestaag en ligt op schema. In de directe nabijheid van het olifantenverblijf krijgen bovendien ook twee nieuwe diersoorten een plekje in het Safaripark met de komst van penseelzwijnen en zebramangoesten.  

Naast olifantenstier Calimero en de vrouwtjes Sabi en Carla (foto) krijgt Safaripark Beekse Bergen er in april 2015 nog een hele olifantenfamilie bij. Vier nieuwe olifanten komen dan vanuit Duitsland naar Hilvarenbeek en krijgen een spiksplinternieuw verblijf (foto: Libéma/Safaripark Beekse Bergen)
De nieuwe olifantenstal wordt rond 15 maart opgeleverd. Het eerste van twee transporten van olifanten uit Wuppertal vindt naar verwachting plaats op 23 maart. Wanneer de penseelzwijnen en zebramangoesten hun opwachting maken, is nog niet bekend. Het park is daarover in overleg met andere dierentuinen in binnen- en buitenland.

Gezinsuitbreiding
Met de komst van een echte olifantenfamilie met uitzicht op gezinsuitbreiding, gaat een lang gekoesterde wens van het Safaripark in vervulling. Het gaat om moeder Punda (in 1992 geboren in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark) met haar drie jongen.  Dat zijn de vrouwtjes Bongi (Wuppertal, 2005) en Pina Nessie (Wuppertal, 2013) en het jonge mannetje Shauwu (Wuppertal, 2011). In Hilvarenbeek wonen al drie andere olifanten: stier Calimero en zijn twee vrouwtjes Sabi en Carla.

De nieuwe stal is qua opzet totaal anders dan de oude olifantenstal. In de oude situatie waren er vijf boxen voor olifantenkoeien en twee boxen voor de stier. In de nieuwe situatie is voorzien in een grote groepsstal waarin de ‘Duitse’ olifanten ’s nachts samen verblijven zoals dat ook in het wild het geval is: olifanten zijn namelijk groepsdieren.

Drie boxen van de oude stal zijn bewaard gebleven en worden straks gebruikt voor medische behandelingen en de dagelijkse routinetrainingen die daarvoor benodigd zijn. Aan de andere kant van de accommodatie verblijft stier Calimero in zijn eigen verblijf, met daarnaast het onderkomen van de andere twee (vrouwtjes)olifanten Sabi en Carla. 

Artist-impression van het nieuwe olifantenverblijf in Safaripark Beekse Bergen (foto: Libéma/Safaripark Beekse Bergen)
Welzijn
De ondergrond van de groepsstal bestaat uit zand en dus niet uit asfalt of beton. Deze natuurlijke ondergrond werd vorig jaar ook bij de aanpassing van het neushoornverblijf gebruikt en heeft een positieve uitwerking op het welzijn en de gezondheid van de dieren.
Er wordt momenteel hard gewerkt aan de nieuwe olifantenstal die qua aankleding natuurlijk in Afrikaanse sfeer wordt gebracht. De ‘totaalbeleving’ is voor Safaripark Beekse Bergen namelijk erg belangrijk. In de bezoekersruimte zijn straks niet alleen de olifanten te zien. Er worden ook educatieve elementen aangebracht. Zo leren bezoekers er bijvoorbeeld over wat de olifanten eten, maar worden ze ook geïnformeerd over de olifant als bedreigde diersoort.

Nieuwe wandellus
Bovendien ontstaat er een nieuwe lus op de wandelroute. Waar het pad naar de giraffenstal voorheen doodlopend was - net als het huidige pad naar de olifantenstal - worden deze nu met elkaar verbonden. Halverwege komt het verblijf dat gedeeld gaat worden door de penseelzwijnen en zebramangoesten. 
 
Het gaat nu snel met de bouw van het nieuwe olifantenverblijf in Safaripark Beekse Bergen. De bouwvakkers zijn toe aan de laatste loodjes. Daarna beginnen de stylisten aan de ‘finishing touch’ (foto: Libéma/Safaripark Beekse Bergen)

Nick Mertens
6 februari 2015
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten