vrijdag 27 mei 2016

Hudson Bay wolven geboren in Artis

Drie welpen scharrelen rond

© Artis, Edwin Butter
In het Wolvenbos in Artis zijn drie Hudson Bay wolven (Canis lupus hudsonicus) geboren. Welpen worden blind geboren en openen na zo’n tien dagen hun ogen. Na twee tot drie weken kunnen ze staan en lopen. Dan verlaten ze het hol om hun leefgebied te verkennen. De vaderrol is net zo belangrijk als die van de moeder in de roedel. De reu bewaakt het hol en territorium en helpt ook mee met de verzorging. Zo geeft hij de welpen af en toe voorverteerd voedsel dat hij voor hun neus uitbraakt. De moeder zoogt haar welpen tot ongeveer acht weken en beschermt hen. Dat doet de teef onder meer door de welpen in haar bek terug te brengen naar het hol. Op www.artis.nl/wolven is een filmpje te zien van de welpen.

Spelende grijze welpen
Hudson Bay wolven hebben bij de geboorte een donkergrijze vacht. De vacht wordt naarmate ze groeien, lichter van kleur, totdat ze na enkele jaren geelwit zijn.
De wolvenwelpen leren door te spelen. De handelingen die ze spelenderwijs leren, zijn later nodig bij de jacht. Ook wordt in deze speelfase grotendeels duidelijk welke status de welp in de roedel krijgt. De laatste keer dat er Hudson Bay wolven in Artis zijn geboren was in 2012. Hun naam danken de wolven aan hun leefgebied rondom de Canadese Hudsonbaai.

Nick Mertens
27 mei 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten