maandag 30 mei 2016

Mara’s geboren in DierenPark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort hebben de dierverzorgers jonge mara’s ontdekt. “Het is bijzonder dat er één jong buiten het hol is geboren, want over het algemeen is het broedhol dé kraamkamer van de mara’s”, vertelt dierverzorgster Christel Broekman. 

© Dierenpark Amersfoort
“Het leuke aan mara’s is dat alle moeders samen één groot kraamhol graven waar bijna alle jongen in worden geboren. De mara’s leven hier gezamenlijk en het zogen gebeurt om de beurt. De vader houdt de wacht bij het hol, terwijl de jonge mara bij moeder drinkt”, legt Christel uit. “Zoals je ziet, staat het andere paartje netjes te wachten totdat zij aan de beurt zijn en het hol in kunnen.” Het is nog onbekend of de Amersfoortse dierentuin nog meer jongen verwacht.

© Dierenpark Amersfoort
De mara, een cavia-achtig knaagdier, is een monogaam dier, dit betekent dat het mannetje en vrouwtje hun hele leven samen zijn. De draagtijd van het vrouwtje is ongeveer negentig dagen en de jonge dieren blijven de eerste vier maanden in de buurt van het nesthol. “Onze jonge mara’s zijn al erg nieuwsgierig en komen al veel buiten het hol”, zegt Christel. Moeder en jong zijn samen te zien in DierenPark Amersfoort. 

Hier kan je ook nog een filmpje terugvinden: https://youtu.be/4tLUXavOtrY 

Nick Mertens
30 mei 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten