woensdag 31 mei 2017

Bijzonder nieuws: er zijn drie secretarisvogels uit hun ei gekropen in Safaripark Beekse Bergen!

Voor het derde jaar op een rij zijn er in Safaripark Beekse Bergen succesvol kuikens van de secretarisvogels uit hun ei gekropen. Dit is heel bijzonder omdat er in dierentuinen wereldwijd jaarlijks slechts een tiental secretarisvogels uit het ei kruipen. Afgelopen week mocht Safaripark Beekse Bergen zelfs drie jongen verwelkomen!

 
De prachtige langpotige secretarisvogels zijn monogame dieren, een paartje blijft levenslang bij elkaar. Natuurbroed is bij deze roofvogels niet vanzelfsprekend. Er zijn maar 110 secretarisvogels in dierentuinen wereldwijd en vorig jaar zijn er slechts negen jongen geboren, waarvan eentje in Safaripark Beekse Bergen. Meestal legt een vrouwtje één tot drie eieren per keer. De puntige licht blauwgroene eieren komen na zo’n 44 dagen uit. Na zeven weken heeft het dons van de kuikens plaatsgemaakt voor een verenkleed en kort daarna verlaten zij het nest.

Moeder en haar drie pasgeboren jongen © Safaripark Beekse Bergen
Lange veren en poten 
In de natuur komen secretarisvogels voor op de uitgestrekte savannes in Afrika. Een secretarisvogel heeft lange poten, waarmee hij zijn prooi vangt en behendig dood trapt. Zijn naam dankt hij aan de lange veren op zijn kop, die lijken op een bosje ganzenveerpennen, zoals secretarissen ze vroeger achter het oor staken.

Nick Mertens
31 mei 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten