maandag 17 februari 2014

Valentijnsgeboorte in Planckendael. Babygiraf met hartje op de bil!

© Planckendael / Steffanie Klaassen
Planckendael viert de geboorte van een nieuwe, welkome schoonheid! En het gebeurde op de superromantische dag, 14 februari. Opmerkelijk is dat de schattige, kleine giraf een vlek heeft in de vorm van een hartje op de bil. Deze nieuwe savannebewoner werd geboren in de vroege ochtend. Mama Barbie beviel van een flink jong. Ze is een ervaren moeder en de bevalling verliep soepel. Gemiddeld duurt een giraffenbevalling 4 à 5 uur. 

Een giraffenbevalling
Mama Barbie stond ’s nachts al een tijdje apart omdat haar bevalling er stond aan te komen. Camera’s zorgden voor het oogluikende nachttoezicht, interventie was niet nodig. Alles verliep vlot. De verzorgers waren dan ook dolgelukkig toen ze vrijdagochtend bij hun aankomst mama en baby in de stal zagen staan. Het jonge dier was goed bij mama Barbie aan het drinken. Het kleintje was al helemaal schoon gelikt en stond wiebelig op zijn lange beentjes. Toen bemerkten de verzorgers het mooie hartje op haar rechterbil.

Meisje of jongen?
De babygiraf is waarschijnlijk een meisje en de verzorgers zijn op zoek naar een mooie Afrikaanse naam beginnend met een P. In 2014 krijgen alle dieren geboren in ZOO Antwerpen en Planckendael een P-naam. De manier waarop het diertje plast, geeft ons zekerheid over het geslacht. Het is de vierde baby voor Barbie die op de savanne in Planckendael wordt geboren. De dracht van een giraf duur 14 tot 15 maanden. Mannetjes reiken tot 5,3 meter hoog, vrouwtjes tot 4,3 meter. Het zijn de grootste dieren ter wereld, en toch hebben ze maar zeven nekwervels net als een muis. Ook hun tong is een vermelding waard: 45 cm lang!

Lekker warm
Het weerbericht indachtig, blijft het kleintje voorlopig nog binnen. De gevoelstemperatuur is nog een beetje te koud om het buitenverblijf te laten verkennen. Maar iedereen kan onze mooie aanwinst bewonderen door de ramen van de lodge. Zo krijg je een prachtig zicht in het warme binnenverblijf van de Afrikaanse savanne. Met de komst van deze hartsbaby telt de giraffenkudde nu zeven dieren: Barbie en haar baby, Diamant en haar kleine Obi (geboren juli 2013), Saleye, de kweekman en twee andere kleintjes van Barbie en Diamant: Megara (° juli 2011) en Ndale (° zomer 2012). Saleye is niet de vader van deze baby. Hij of zij is een jong van Baridi, onze vorige kweekstier die vorig jaar samen met zijn zoon Karega naar Turijn vertrok. De kudde giraffen deelt de savanne met impala’s, Kaapse elandantilopen en gierparelhoenen.

Bedreigde soort
Deze giraffen zijn een bedreigde ondersoort en gelijken sterk op de zeer bedreigde giraffen in Niger, waarvan er nog slechts een 200tal in leven zijn. Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma maar steunt ook de giraffen “in situ” (in Niger in dit geval) door geld in te zamelen voor het bouwen van een waterput voor de lokale bevolking. Zo konden ze al € 12 000 schenken aan ASGN (Association pour la Sauvegarde des Girafes du Niger) om waterputten aan te leggen in de dorpsgemeenschap Kouré in Niger. Hierdoor verdwijnt de concurrentie tussen mens en dier voor water en verbetert zowel de sociale als economische situatie van de bevolking. Zo herstellen ze de harmonie tussen mens en dier. 

© Planckendael / Steffanie Klaassen
NM
17 februari 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten