donderdag 12 juni 2014

Allereerste pinguïnkuikens voor Planckendael

Planckendael brengt je dichter bij de dieren: tien pinguïnkuikens worden gekoesterd in de nieuwe Pinguïnpromenade, eentje zelfs bij adoptieouders.

© Planckendael / Artman
Onze paradepaardjes, de humboldtpinguïns, in hun nieuwe verblijf in het continent Amerika, voelen zich kiplekker. Ze legden ijverig eitjes en bebroedden ze zorgzaam.
Tien kuikens zagen al het levenslicht. Er ligt nog een eitje te wachten op zijn hoogtepunt en enkele laatbloeiers zijn nu nog druk in de weer met nestvorming. Eén koppel is zelfs al begonnen aan een tweede eileg. Onze Romeo en Julia hebben zelfs een kuiken van een ander koppel geadopteerd. Ouderzorg ten top! Heel wat duo’s van onze kolonie duiken geregeld in de nestbox om er afwisselend te broeden op hun eieren of er voor hun kersverse kroost te zorgen.

Voedzame vispap
Pasgeboren pinguïns zijn grijs van kleur en hebben een donzig verenkleed. De eerste weken zijn ze hulpeloos en volledig afhankelijk van de goede zorgen van hun ouders om groot te worden. De ouders braken een voedzame vispap op die de kuikens nodig hebben om te groeien. Dagelijks worden enkele kleintjes door de verzorgers gewogen. Vermageren ze, dan krijgen ze zelfgemaakte pap met haring, kalk, vitaminen en water. Ook de ouders krijgen hun vis vlakbij het nest, extra krachtvoer voor hun goede zorgen.

Veilig gekoesterd
Voorlopig kan je de grijze donsbolletjes nog niet bewonderen. Ze blijven veilig bij mama of papa in de nestbox. Een pinguïnvrouwtje legt één tot twee eieren. Gun ze nog een tweetal weken om geborgen groot te worden en vanaf juli verwachten we de eerste pluizenbollen op de kusten van het continent Amerika. 

© Planckendael / Jonas Verhulst
Wandelen tussen de pinguïns
De diertjes krijgen vrije toegang tot het bezoekerspad. Ze zijn trouwens niet alleen in hun grote openluchtverblijf, want ze wonen samen met de chiliflamingo’s, de stoombooteenden en de incasterns met hun karakteristieke witte Dalí-snorren.

Zwartvoetjes in de ZOO
Ook in ZOO Antwerpen genieten de nieuwe zwartvoetpinguïns van hun nieuwe verblijf. Hun zwembad is favoriet en de nestholen werden al vanbinnen en vanbuiten goedgekeurd. Nu zijn, bij de dertig vogels, de volwassen dieren druk in de weer om koppels te vormen tegen de baltsperiode in het najaar.

Verzorgersbabbels bij het voederen
Tip: De pinguïns in Planckendael krijgen dagelijks lekkere vis om 10u en 15u30. De verzorger geeft je dan leuke en actuele info, en wie weet, misschien mag je wel een visje geven. In de ZOO krijgen de pinguïns hun visjes om 11u en 16u van een praatgrage verzorger. 

© Planckendael / Jonas Verhulst
NM
12 juni 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten