vrijdag 6 juni 2014

Nieuwe Reptielenjungle in ZOO Antwerpen

ZOO Antwerpen brengt je dichter bij de dieren: sta vanaf nu oog in oog met groene leguanen, vogels en schildpadden.

© ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst
De Reptielenjungle in ZOO Antwerpen vormt de nieuwe apotheose van een bezoek aan het Reptielengebouw. Elf groene leguanen hebben vrij spel in dit stukje oerwoud. Ze vertoeven in het goede gezelschap van 13 sporenschildpadden en een twintigtal vrijvliegende vogels waaronder toerako’s. Een plus voor de dieren, de planten, het gebouw en de bezoekers die hier oog in oog met elkaar komen te staan.

Aparte ervaring
In het Reptielengebouw begin je bij de kaaimannen en de Chinese krokodilhagedissen. Je ontmoet er verschillende gifkikkers, slangen, spinnen, gekko’s en een bijzonder koppel komodovaranen om dan te eindigen in een nieuw stukje jungle.

Respect voor erfgoed
Dankzij de vergroting van deze ruimte kan je de oorspronkelijke gevel in zandsteen nog beter bewonderen. Het Reptielengebouw werd in 1908 gebouwd naar een plan van Emile Thielens, Antwerps architect. Het is een mooie imitatie van een Griekse tempel bovenop een 20 meter hoge rots. ZOO Antwerpen vernieuwt met respect voor het architecturale erfgoed.

ZOO daagt je uit
Talrijke zitstokken, boomtakken, bladeren, kunstbomen, planten en rotsformaties zorgen voor achtergrondcamouflage. De groene leguanen maken er een spelletje van en wij spelen mee: zoek de elf dieren in hun warme habitat. De stoerdere dieren gunnen je een blik in hun ogen, maar enkele verschuilen zich. Vind je ze allemaal?
Ook de vogels doen graag mee. Negen verschillende soorten leven in deze Reptielenjungle: van shamalijsters, gestreepte muisvogels, roodstaartgaailijsters, madagascarwevers, Bartletts dolksteekduiven, driekleurglansspreeuwen, groene boomhoppen tot witkuif- en fishertoerako’s.

© ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst
Bulldozers
Aan je voeten bewonder je 13 sporenschildpadden die onder het wandelpad door kunnen stappen. Sporenschildpadden zijn heel zwaar, groot en sterk; ze wegen tot 100 kilo. Ze zijn kwetsbaar in hun natuurlijke habitat, de droge gebieden van de Sahel in Afrika. Dit verklaart mee het warme klimaat in de Reptielenjungle.

Ananas enzo
Vergeet in je speurtocht de planten niet. We hebben drie sierananassen in de jungle geplant. Vind je ze? Bromelia’s, michelia (een soort magnolia) en flamingoplanten zorgen voor kleur. Palmen in alle maten en gewichten (ficus, pleomele, phoenix, areca, dracena, calathea…) maken het tropische junglegevoel compleet.

Oog in oog
Kijk de leguanen in de ogen, maar blijf er met je vingers af want ze hebben scherpe tanden, sterke poten met puntige nagels en een staart waarmee ze serieuze klappen kunnen uitdelen ter defensie. Wist je dat hun bijnaam boomkip is? In Zuid-Amerika wordt de groene leguaan gegeten en hij zou smaken naar… kip. 

TIP:
ZOO Antwerpen biedt nog meer oogcontact: dicht bij de dromedarissen.
Vlakbij het Reptielengebouw, achter de leeuwen, staan onze drie dromedarissen te popelen om kennis te maken. Alle vakantiedagen en weekends kan je samen met de verzorger om 15 uur dicht bij de dromedarissen. Luister naar het interessante praatje van onze verzorger, aai de zachte dromedarisvacht en wie weet mag jij wel een wortel geven. 

© ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst
NM
6 juni 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten