maandag 20 juni 2016

Safaripark Beekse Bergen opent twee bijenhotels

Safaripark Beekse Bergen heeft in zeer korte tijd twee prachtig nieuwe verblijfsaccommodaties uit de grond gestampt. Het betreft hier geen echter vakantiewoningen, maar twee bijenhotels.

De bijenhotels zijn het resultaat van een samenwerking tussen onder meer de Brabantse Milieu Federatie, Provincie Noord Brabant, Project Schoon Water en Safaripark Beekse Bergen. Scholieren van het Prinsentuincollege in Breda werkten mee aan de oplevering van de bijenhotels in Safaripark Beekse Bergen.

Een van de twee bijenhotels in Safaripark Beekse Bergen (foto: Safaripark Beekse Bergen)
Officiële opening
Inmiddels hebben de eerste bijen al hun eitjes in het hotel gelegd, en dat terwijl het nog niet eens officieel is geopend. De openingsbijeenkomst vindt plaats op vrijdag 24 juni, van 15.30 uur tot 16.30 uur.
Bijen (zowel wilde bijen als honingbijen) zijn erg gevoelig voor een aantal van de belangrijkste bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden op bijvoorbeeld recreatieterreinen.  Safaripark Beekse Bergen doet aan chemievrij beheer van onkruid op het terrein. 
Plaatsing van bijenhotels op het terrein ondersteunt dit project, omdat het zichtbaar maakt waar Safaripark Beekse Bergen in dit kader aan werkt. “Met de bijenhotels laten we zien dat we ons actief inzetten voor een bijvriendelijke omgeving. Met het chemievrije beheer van ons terrein bevorderen we een gezonde, schone en gevarieerde leefomgeving voor mens, dier en plant. De bijen symboliseren dat voor ons, “ aldus parkmanager Niels de Wildt.

Biodiversiteit
De bewoners van de bijenhotels, wilde bijen (die de hotels snel wisten te vinden), staan symbool voor biodiversiteit en een gezonde, chemievrije leefomgeving. Er zijn meer dan 350 soorten wilde bijen in Nederland, maar veel daarvan worden ernstig bedreigd. Wilde bijen zijn, net als honingbijen, belangrijke bestuivers. Om te overleven hebben zij voldoende schuil- en nestelmogelijkheden nodig en een schone leefomgeving met veel bloeiende planten en bomen.
Alle wilde bijen hebben een veilige plek nodig waar ze kunnen schuilen en waar ze eitjes kunnen leggen. Een bijenhotel zorgt voor zo’n veilige plek. Bijen nestelen het liefst in een hotelkamer die precies past. Grote bijen kruipen in grote gaatjes, kleinere bijen in kleine gaatjes. Het is duidelijk zichtbaar als een hotelkamer al ‘bezet’ is want de opening is door de bij dichtgemetseld met zand en speeksel. Niet alle bijen houden van een hotelkamer. Ongeveer 70 procent van alle soorten wilde bijen kamperen liever naast het hotel. Zij maken gaatjes in het zand en leggen daar hun eitjes in. De bloemen en struiken rond het hotel vormen het ‘restaurant’ dat bij een hotel of camping hoort. 

Nick Mertens
20 juni 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten