woensdag 29 juni 2016

Tiende babygirafje geboren in Planckendael

Een baby met beentjes van bijna twee meter!

© Planckendael / Steffanie Klaassen
Giraf Diamant in Planckendael is 23 juni bevallen! Voor haar is het haar vijfde baby, voor Planckendael de tiende baby die op de savanne geboren wordt. Een mooi resultaat! Ervaren moeder Diamant koestert haar kleintje van bijna twee meter in de stal, waar iedereen hen nu al kan bewonderen. Bij mooi weer zet het al snel de eerste stappen buiten, verzekert Planckendael. Daar geven ze nog mee dat ook giraf Barbie waarschijnlijk zwanger is en haar baby ergens begin volgend jaar verwacht. 

© Planckendael / Steffanie Klaassen
Goede bevalling
De baby zag donderdag rond 13u het levenslicht. Eerst bungelde één, daarna twee voorpootjes naar buiten, tenslotte volgde het kopje. De eigenlijke geboorte duurde vrij kort, een drietal uur. Een giraffengeboorte is altijd wonderlijk, want de baby maakt een val van zo’n twee meter om daarna heel snel op zijn ranke pootjes te staan. Drooglikken gebeurt door de mama en na zo’n uurtje wankelt het diertje al op zijn lange benen. Het past mooi met zijn kopje onder mama’s buik en drinkt lekker warme melk. De vacht van het kleine girafje is eerder licht van kleur en het jong is zeer groot en stevig met sierlijke wimpers als kers op de taart. En, het is een jongen!

Coördinator Ben Van Dyck: “Het is fijn dat dit de tiende baby voor onze savanne is. Best iets om trots op te zijn, maar weet dat het nooit routine wordt. Elke geboorte is uniek, elke bevalling is anders.”

Naam met een R
Dit jaar krijgen alle borelingen in Planckendael en ZOO Antwerpen een naam beginnend met de letter R. We kennen al Rani, Ravi en Raman bij de leeuwtjes, Risa en Remia bij de kamelen. En onze bonobobaby moet nog een naam krijgen van zodra het geslacht gekend is. Welk namenlijstje gaan de giraffenverzorgers van Planckendael voorstellen? Ontdek het op hun Facebookpagina en stem mee.

© Planckendael / Steffanie Klaassen
Savanne: grote groepen dieren samen
Dit jonge girafje zal snel buiten huppelen op de savanne samen met acht familieleden (Barbie, Diamant, Quasim (°februari 2015), Qalimba (°juni 2015), Megara, Panambi, Obi en kweekman Saleye), de addaxantilopen, de impala’s en de grappige helmparelhoenders.

Hulp voor de giraffen in Afrika
Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma, maar steunt ook de giraffen in de natuur. Na de waterputten voor Niger steunen ze nu een project in het Garamba Nationaal Park in Congo. Ze helpen de bedreigde Kordofan giraffen door hun trek in beeld te brengen. Met satelliethalsbanden monitoren rangers deze sierlijke dieren. Kennis is kostbaar voor hun bescherming. Help je mee? Muntjes welkom bij de giraffenlodge. 

© Planckendael / Steffanie Klaassen

Nick Mertens
29 juni 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten