woensdag 29 oktober 2014

Bruinvissen hebben last van ‘lawaai’ in zee

Resultaten onderzoek worden gebruikt om stillere schepen te ontwikkelen
Zowel in het Dolfinarium Harderwijk als bij Ecomare op Texel is de afgelopen maanden uitgebreid gehooronderzoek gedaan bij bruinvissen. Het onderzoek geeft antwoord op de vraag hoe sterk de invloed is van scheepvaartgeluid op het gehoor van deze tandwalvis. Bruinvissen komen veel voor in de Noordzee, een van de drukste vaargebieden ter wereld. Eerste resultaten geven aan dat bruinvissen hinder ondervinden in hun onderlinge communicatie door het toegenomen ‘lawaai’ in zee.



Een stillere oceaan
De titel van het onderzoek is ‘AQUO = Achieve QUieter Oceans by shipping noise footprint reduction.'
Onderzoeksleider Dr. Klaus Lucke legt uit: “Er is altijd geluid op zee van andere dieren, golven en wind. Door menselijk toedoen is er echter steeds meer geluid bij gekomen, zoals dat van windmolenparken en natuurlijk de scheepvaart. Het geluid onderwater is daardoor ook enorm toegenomen.

De eerste resultaten
De uiteindelijke resultaten worden later dit jaar verwacht. Toch zijn de eerste conclusies al glashelder. Lucke: “Je ziet dat door het huidige geluid in zee de dieren meer moeite moeten doen om goed te horen en ook minder goed met elkaar kunnen communiceren. Dit noemen we ook wel het ‘masking effect’. Met meer omgevingslawaai moet je beter je best doen om jezelf verstaanbaar te maken.” De uitslag van het onderzoek wordt gebruikt door de Europese Unie in hun gesprek met de scheepvaartsector om ‘stillere’ schepen te ontwikkelen.

Gehoortesten
Gedurende een aantal maanden zijn er bij de bruinvissen in het Dolfinarium in Harderwijk en bij Ecomare op Texel gehoortesten afgenomen. “Wij mensen kunnen tijdens een gehoortest aangeven of we een geluidje horen of niet”, zegt Lucke. “Dieren kunnen ons dat niet vertellen. We werken daarom met sensoren die hersenactiviteiten registreren, net zoals dat in onderzoeken bij baby’s gebeurd.” Voor de nulmeting kregen de dieren een geluid te horen op ‘normale’ sterkte. Vervolgens werd het geluid steeds zachter afgespeeld om te zien waar de zogenaamde drempelwaarde ligt (het punt waarop dieren nog net iets kunnen horen). Daarna werden de geluiden nogmaals afgespeeld, maar
nu met scheepvaartgeluid op de achtergrond. Het verschil tussen de metingen met scheepvaartgeluid en de nulmeting was groot.

Ideale onderzoeksomstandigheden
Zowel Ecomare als het Dolfinarium lenen zich uitstekend voor dit soort onderzoeken. De gecontroleerde omgeving zorgt ervoor dat zowel het dierwelzijn niet in het gedrang is alsook verschillende settings nagebootst kunnen worden. Dieren worden stapje voor stapje meegenomen in het proces. Omdat soortgelijke onderzoeken in de natuur onmogelijk zijn, vinden deze vaker plaats in het Dolfinarium. Ook bij de andere diersoorten die leven op het park. De onderzoeken dragen bij aan de bescherming van de dieren in hun oorspronkelijke omgeving.

De Bruinvis
De Bruinvis (Latijnse naam: Phocoena phocoena) is de meest voorkomende tandwalvis in de Noordzee. Naar schatting leven daar zo’n 80.000. In het Dolfinarium leeft op dit moment een groep van zes bruinvissen in de Bruinvisbaai en twee bij Ecomare. Het zijn een van de weinige plekken ter wereld waar deze diersoort is gehuisvest. De dieren zijn eerder gestrand en opgevangen zijn door stichting SOS Dolfijn. Door verschillende oorzaken kunnen deze bruinvissen niet meer worden uitgezet, omdat ze bijvoorbeeld te jong zijn gestrand of hun hele leven lang afhankelijk zijn van medicatie. Twee van de permanent opgevangen dieren van het Dolfinarium zijn gehuisvest bij Ecomare.

Copyright: Dolfinarium

NM
29 oktober 2014

donderdag 23 oktober 2014

Kai-Mook wordt grote zus!

Olifantenfamilie Planckendael breidt uit met twee babys!!!

© Planckendael

Komt het door de enorme kolonie ooievaars of is het gewoon bijzonder vruchtbare grond in Mechelen? Afgelopen week ontving Planckendael de verlossende resultaten en het staat nu vast: Kai-Mook wordt grote zus. Maar liefst twee babytjes zullen komend jaar in Planckendael geboren worden. Een primeur voor het park. Planckendael brengt je dichter bij de dieren.

Wie zijn de mamas?

Het zijn de moeder en de zus van Kai-Mook die zwanger zijn. "De eerste die we verwachten om een baby van 100 kg op de wereld te zetten, is onze April Girl, May Tagu. Geboren op 5 april 2005 is zij ondertussen 9 jaar oud en wordt zij voor de allereerste keer mama. Ongelooflijk spannend. Een eerste zwangerschap houdt, zeker in de natuur, een risico in, maar we zullen haar met onze beste zorgen omringen", aldus Ilse Segers, woordvoerster van Planckendael. May Tagu is de dochter van Phyo Phyo, en de zus van Kai-Mook.

De tweede baby is voor de ervaren moeke Khaing Phyo Phyo (spreek je uit als Pjopjo). Zij is 33 jaar en de mama van Kai-Mook. Ze verwacht nu haar vijfde baby. "Je kan haar dus gerust een ervaren moeder noemen. Ze komt uit een werkkamp in Birma en je herkent haar onmiddellijk aan haar ronde buikje. Haar hobby is namelijk eten! Ze heeft een fel temperament, wordt vrij gemakkelijk boos, maar heeft toch een heel klein hartje. En als je onverwacht hard roept, schrikt ze."

De papa: stier Chang is een geschikte man en lieve papa voor Kai-Mook

Chang (wat simpelweg olifant betekent in het Thais) is rustig van aard en altijd heel lief in de omgang voor de vrouwtjes en Kai-Mook. Momenteel staat stier Chang op het randje van de musth (een verhoogd testosterongehalte). Dat gebeurt wel meer bij olifantenstieren. Hun hormonen slaan dan op hol. Ze kunnen enorm opgewonden geraken, onberekenbaar zijn en zelfs agressief reageren. Stieren zijn zwaarder, eten meer en produceren dus ook meer mest dan vrouwen. Handen uit de mouwen voor de verzorgers. Chang weegt zes ton en heeft een groot hoofd met de typerende bulten van Aziatische olifanten. Hij lijkt gemakkelijk in de omgang, maar met een stier moet je altijd extra voorzichtig en op je hoede zijn.

Kai-Mook, de parel en publiekslieveling van Planckendael

© Planckendael / Wiegandt
Het allereerste in goede gezondheid geboren Belgische olifantje is natuurlijk de allerbekendste: Kai-Mook. Kai-Mook is geboren in ZOO Antwerpen op 17 mei 2009 uit Phyo Phyo en Alexander. Samen met haar hele familie woont ze sinds 2012 in Planckendael. Kai-Mook is speels en uitdagend en tast graag haar grenzen af zoals echte pubers doen.

Kai-Mooks andere familie en vriendinnen

Voor de zelfverzekerde matriarch Dumbo (geboren in 1976) lijken de kansen op een zwangerschap met het verstrijken van de jaren alsmaar kleiner te worden en daarbij is de wand van haar baarmoeder vrij broos. Zij is een dame met karakter. Ze is de beste vriendin van Phyo Phyo.

Ook voor Yu Yu Yin tikt de biologische klok. Zij is de superintelligente, is zeer attent voor de verzorgers en zeer zorgzaam van natuur. Meer nog dan Phyo Phyo, zorgt zij heel goed voor Kai-Mook. Ze had in het verleden al twee babys en haar naam betekent bloem.

"We zijn bijzonder blij en gelukkig", aldus Ilse Segers. "Een speelkameraadje voor Kai-Mook is al lang onze droom. Nu krijgt ze er zelfs twee. Ze zal een prachtige grote zus worden! Volg dit grote avontuur samen met ons in Planckendael, maar ook op www.planckendael.be en op facebook (www.facebook.com/planckendael) en twitter (@planckendael - #KaiMookGroteZus). We zullen België zo heel dicht bij onze olifantenkudde brengen."

© Planckendael

Nick Mertens
23 oktober 2014