maandag 31 augustus 2015

Girafje geboren in Dierenpark Emmen

Vannacht heeft giraffe Hidaya een prachtige dochter ter wereld gebracht in de savannestal van Dierenpark Emmen. Het is het derde jong van Hidaya en moeder en kind maken het goed. Het girafje heeft al met succes pogingen ondernomen bij Hidaya te drinken. Het pas geboren girafje is een meisje. Omdat ze een merrie is, zal ze in de toekomst ook deel gaan uitmaken van de bewoners van de savanne in WILDLANDS Adventure Zoo Emmen.

© Dierenpark Emmen / Wijbren Landman
Al heel gauw mag ze al met de hele kudde giraffen de savanne op om kennis te maken met neushoorns, zebra’s, impala’s en alle andere savannebewoners. 
 
Nick Mertens
31 augustus 2015

woensdag 26 augustus 2015

Drukke periode voor SEA LIFE Blankenberge

Een drukke periode kondigt zich opnieuw aan voor het Rescue Team van SEA LIFE Blankenberge. Maandagnamiddag en gisterenavond werden ze opgeroepen voor een zeehondenpup. De pup van gisterenavond is de 5edie dit seizoen strandt in Koksijde.

Het mannetje is erg verzwakt en uitgeput, maar stelt het verder goed. Hij vervoegt zich nu bij de andere 8 zeehondenpups die verzorgd worden in de zeehondenkliniek. De dierenverzorgers verwachten dat hij snel terug de oude zal zijn.

ADOPTEREN
Eenmaal een zeehondenpup wordt opgevangen in de zeehondenkliniek van SEA LIFE Blankenberge, kan hij worden geadopteerd. De adoptieouders krijgen een adoptiepas, kiezen een naam uit voor de pup, mogen hem eten geven in de puppool van SEA LIFE en mogen hem later terug vrijlaten in zee. De geadopteerde pups van dit seizoen dragen volgende namen; Miss Deluxe, Achiel, O’Malley, Spetter, Satin, Jubiene en Eddy.

Nick Mertens
26 augustus 2015

Laatste wisent in Artis dood

Artis initiatiefnemer bij redden wisent van uitsterven.

© Artis
De laatste wisent in Artis is overleden. De wisentkoe is 23 jaar oud geworden. Dat is een zeer hoge leeftijd. De wisentkoe nam deel aan het internationale fokprogramma voor de wisent en beviel in 2007 van haar tiende en laatste jong in Artis. 
 
© Artis
Behoud Europese bizon
Natura Artis Magistra speelde een essentiële rol bij het behoud van de wisent (Bison bonasus), het grootste landzoogdier van Europa. Hij is nauw verwant aan de bizon van de Noord-Amerikaanse prairie. Daar dankt hij zijn tweede naam, Europese bizon, aan. In de jaren ’20 van de vorige eeuw was de diersoort uitgestorven in het wild. Er waren 54 wisenten over, deze leefden alleen nog in een paar dierentuinen.
 
Fokprogramma op initiatief van Artis
Artis-directeur Armand Sunier (1927-1953) startte in 1931 als een van de eerste dierentuindirecteuren ter wereld een fokprogramma om te voorkomen dat de wisent zou uitsterven. En dat is gelukt. Er lopen nu duizenden wisenten rond in natuurgebieden in heel Europa. Allemaal resultaat van het fokprogramma. In 2009 is er voor de laatste keer een wisent, geboren in Artis, uitgezet.
 
Nick Mertens
25 augustus 2015

dinsdag 25 augustus 2015

De panda's van Pairi Daiza helpen afvalberg te verminderen

De Pairi Daiza Foundation is blij een nieuw project voor te stellen in samenwerking met Universiteit Gent: onderzoekers van het LabMET (laboratory of Microbial Ecology and Technology) gaan de uitwerpselen van de twee reuzenpanda’s Hao Hao en Xing Hui bestuderen in een zoektocht naar manieren om onze afvalberg kleiner te maken.
 
© Pairi Daiza
Zoals bekend bestaat het dieet van panda’s voor 99% uit bamboe, en dat bestaat dan weer voor een groot deel uit lignocellulose, een bijzonder moeilijk te verteren stof in gras, stengels en hout. Het spijsverteringsstelsel van de panda kan die stof echter vrij snel verteren en omzetten in glucose. Als de onderzoekers ontdekken welke microben en welk proces in de spijsvertering van de panda voor die snelle vertering zorgen, kan die wetenschap ook gebruikt worden om afval dat voor een groot deel uit lignocellulose bestaat efficiënter af te breken. Eén toepassing is bijvoorbeeld de enorme papierberg die kranten en tijdschriften oplevert, efficiënter te verwerken. In een eerste fase zullen de onderzoekers van het LabMET van de universiteit van Gent de uitwerpselen van Hao Hao en Xing Hui bestuderen en vervolgens proberen om het verteringsproces in een labo na te bootsen. Om de dagelijkse routine van de panda’s niet te storen, zullen de uitwerpselen verzameld worden in de pandagrot op het moment dat de dieren buiten zijn.

De Pairi Daiza Foundation is de stichting die het park heeft opgericht om overal ter wereld te strijden voor de bescherming van bedreigde diersoorten en hun biotopen. De Foundation steunt ook wetenschappelijk onderzoek dat dieren en het milieu kan helpen. Andere projecten zijn onder meer de zoektocht naar een virus tegen olifantenherpes, de herintroductie van de Europese otter in België en het herstellen van koraalriffen in Bali. De Pairi Daiza Foundation steunen kan onder meer door een gift te doen of peter/meter te worden van een van onze dieren. 
 
Nick Mertens
25 augustus 2015

donderdag 20 augustus 2015

Zes helmkopleguaantjes geboren in Serpentarium Blankenberge

Uitzonderlijke geboortes voor reptielenzoo aan de kust

In het Serpentarium Blankenberge zijn zes pasgeboren helmkopleguaantjes te bewonderen. Op 14 augustus kwamen ze uit het ei en ze doen het erg goed. De geboorte is uitzonderlijk, want kweken met deze groene reptielen uit Midden-Amerika is niet eenvoudig. Inmiddels heeft de mama al weer nieuwe eieren gelegd, dus hopelijk krijgen de zes binnenkort een hoop broertjes en zusjes.

Helmkopleguaan © Serpentarium
Helmkopleguanen
Vorig jaar werd er een nieuw vrouwtje aan de man voorgesteld. Dat leverde toen niets op. Nu blijken de leguanen toch aan het paren te zijn geslagen. Een helmkopleguaankoppel komt in de natuur enkel bij elkaar om zich voort te planten, maar in het Serpentarium wonen de dieren gezellig samen. Na de bevruchting kunnen vrouwtjes gedurende tien maanden drie keer eitjes leggen. Dat gebeurt in een ondiep holletje. Per legsel kunnen er tot negen eieren gelegd worden. Na ongeveer drie maanden breken de jongen uit het ei, dat doen ze met behulp van de eitand op hun snuit. Deze tand valt af kort na de geboorte.

Reptielenzoo aan de kust
Wist je dat je in het Serpentarium tijdens de weekends en schoolvakanties een tamme slang kunt vasthouden? Wie dat durft, krijgt achteraf een diploma Slangen Aaien! Sinds 2009 maakt het Serpentarium deel uit van de KMDA vzw die ook ZOO Antwerpen, Planckendael, het vernieuwde Elisabeth Center Antwerp en natuurreservaat De Zegge onder haar hoede heeft. Het Serpentarium kreeg een nieuw elan met vernieuwde educatie, een nieuwe shop en toegang en een verbeterde service naar de klant. Bovendien kan de reptielenzoo rekenen op de wetenschappelijke en toeristische expertise van de ZOO en Planckendael.

Slangen aaien © Serpentarium
Nick Mertens
20 augustus 2015



Olifantje geboren in Diergaarde Blijdorp

Vannacht rond 3:30 uur is er een olifantje geboren in Diergaarde Blijdorp. Het is de zestiende olifant die in Rotterdam is geboren. Voor de veertienjarige moeder Bangka is dit haar tweede jong. De bevalling verliep gelukkig voorspoedig; binnen een paar minuten na de geboorte stond het jong op de poten en ongeveer 1,5 uur daarna begon het al te drinken. Een olifantenbaby weegt bij de geboorte gemiddeld zo’n 80 kilo. Het geslacht is op dit moment nog niet bekend en heeft dus ook nog geen naam.
 
© Diergaarde Blijdorp/Rob Doolaard
Het jong is binnen, in de groep bevallen, overeenkomstig de natuurlijke situatie. De kudde bestaat nu uit de volwassen man Timber, de drie volwassen vrouwtjes Irma, Bangka en Trong Nhi, de kleintjes Faya en Nhi Linh en de nieuwgeborene. Bangka heeft tijdens de bevalling ondersteuning gekregen van haar moeder Irma, die al meerdere jongen op de wereld heeft gezet en nu weer grootmoeder is. De Blijdorp-familie heeft een hechte sociale structuur. De verwachting is dat zij het jong in sociaal verband zullen opvoeden. Vader Timber bemoeit zich niet met de opvoeding. Een mannetjesolifant (bul) leeft zowel in dierentuinen als in de natuur gescheiden van de familie en zoekt alleen in de paartijd de vrouwtjes op.
 
Omdat het olifantje het al zo goed doet zal het vandaag voor een deel van de dag al voor het publiek te zien zijn. Direct na de geboorte stroomden de felicitaties binnen op Facebook van de mensen die de geboorte live via de webcam hadden gevolgd. De olifantenbaby is ‘s avonds en ‘s nachts live nog steeds te volgen via de webcambeelden op www.diergaardeblijdorp.nl/olifantje. Via social media en de site wordt regelmatig een update gegeven van de nieuwste ontwikkelingen en kan iedereen zijn ervaringen delen. Mis ook de FantVlog niet op Facebook om de ervaringen van onze verzorgers te volgen.
 
Blijdorp steunt de Asian Nature Conservation Foundation. Dit fonds doet onderzoek naar de beste manieren om conflicten tussen olifanten en mensen op te lossen en te voorkomen. Met steun van Diergaarde Blijdorp zijn bijvoorbeeld corridors aangelegd; verbindingen tussen leefgebieden van de olifanten, waardoor de dieren niet meer over de akkers van de boeren lopen maar deze veilige ‘wandelpaden’ gebruiken.
 
Via het dieradoptieprogramma van Diergaarde Blijdorp is het voor bedrijven mogelijk het olifantje te adopteren.
 
Nick Mertens
20 augustus 2015

woensdag 19 augustus 2015

Orphan baby orang-utans graduate to the monkey world crèche

In time for World Orang-utan Day on 19th August, Sumatran orang-utan orphans Bulu Mata and Rieke have moved into a purpose-built playroom crèche inside Europe’s Orang-utan Nursery at Monkey World in Dorset. 


Baby girl, Rieke, arrived from Berlin Zoo in February having been rejected at birth by her mother.  She joined her new adopted brother, Bulu Mata, who came from Budapest Zoo in December after his mother sadly died unexpectedly. Both are being looked after by specialist Primate Care Staff at Dorset’s world-renowned primate sanctuary, in preparation for joining their new adopted family of orang-utans at the park.

Monkey World is home to the only European crèche for orphaned orang-utans and, as such, provides sanctuary for any infants or youngsters that are not cared for by their mothers. The specially designed nursery building has a gymnasium-sized playroom fitted out with climbing frames, hammocks, and ropes to encourage natural, arboreal orang-utan behaviour. Most importantly there are 6 other orang-utans living there that include orphans from UK, Spain, Taiwan, Hungary and South Africa – some of which were smuggled from the wild before being confiscated from the black market trade.

Primate Care Staff had been feeding and caring for the babies around the clock, but they now spend every day in their new bespoke playroom, which has been built into the main orang-utan nursery. In this way, they can see and interact with the other orang-utans from the safety of a baby-friendly area. When Rieke and Bulu Mata are strong enough to climb the huge main nursery playroom unaided, they will join the rest of the group, which includes two adult females, Hsiao-quai and Oshine, an adolescent male, Kai, and youngsters Jin, Silvestre and Awan. This is a great environment for them as it is essential that Rieke and Bulu Mata are able to live and grow up with other orang-utans in order to learn all the skills they need to survive, socialise, and hopefully one day start families of their own.

Bulu Mata © Monkey World – Ape Rescue Centre

Monkey World’s Director, Dr Alison Cronin, said “Bulu Mata and Rieke have made great progress since arriving at Monkey World. Both babies have put on weight, have been teething, and are now climbing, playing, and developing very strong muscles. This is really important as we are planning to introduce them to the rest of the orang-utans in our nursery group in the coming weeks. It is essential we know the babies are strong enough and coordinated enough to move about the huge nursery climbing frame on their own. Their safety is paramount but it is almost time for them to join the other orang-utans full time.”

“For now, Bulu Mata and Rieke still go home with our Primate Care Staff as their last feed is at 9.00pm. Bulu Mata now weighs 6.9kg and Rieke is 5kg. They are fed 6 times per day and are both taking soft fruit and baby rice in addition to their milk. Rieke is a particularly good eater and both babies seem to enjoy each other’s company!”

Visitors can see the babies in their new playroom at Monkey World.  The park is open to the public every day, except Christmas Day, from 10am to 5pm (10am to 6pm during July and August).  For more details, please go to www.monkeyworld.org.

HOW YOU CAN HELP:

1. Specific items needed for the primates at Monkey World, including Rieke and Bulu Mata, are listed at the Monkey World Wish List on Amazon.com at: http://www.amazon.co.uk/gp/registry/wishlist/?ie=UTF8&cid=A13VVEKL02T331

2. Download this charity fundraising music video featuring the orang-utans from Monkey World at:
https://itunes.apple.com/gb/music-video/i-say-save-orang-utans/id968092675
 
Rieke © Monkey World – Ape Rescue Centre
Nick Mertens
19 augustus 2015