woensdag 29 juni 2016

Tiende babygirafje geboren in Planckendael

Een baby met beentjes van bijna twee meter!

© Planckendael / Steffanie Klaassen
Giraf Diamant in Planckendael is 23 juni bevallen! Voor haar is het haar vijfde baby, voor Planckendael de tiende baby die op de savanne geboren wordt. Een mooi resultaat! Ervaren moeder Diamant koestert haar kleintje van bijna twee meter in de stal, waar iedereen hen nu al kan bewonderen. Bij mooi weer zet het al snel de eerste stappen buiten, verzekert Planckendael. Daar geven ze nog mee dat ook giraf Barbie waarschijnlijk zwanger is en haar baby ergens begin volgend jaar verwacht. 

© Planckendael / Steffanie Klaassen
Goede bevalling
De baby zag donderdag rond 13u het levenslicht. Eerst bungelde één, daarna twee voorpootjes naar buiten, tenslotte volgde het kopje. De eigenlijke geboorte duurde vrij kort, een drietal uur. Een giraffengeboorte is altijd wonderlijk, want de baby maakt een val van zo’n twee meter om daarna heel snel op zijn ranke pootjes te staan. Drooglikken gebeurt door de mama en na zo’n uurtje wankelt het diertje al op zijn lange benen. Het past mooi met zijn kopje onder mama’s buik en drinkt lekker warme melk. De vacht van het kleine girafje is eerder licht van kleur en het jong is zeer groot en stevig met sierlijke wimpers als kers op de taart. En, het is een jongen!

Coördinator Ben Van Dyck: “Het is fijn dat dit de tiende baby voor onze savanne is. Best iets om trots op te zijn, maar weet dat het nooit routine wordt. Elke geboorte is uniek, elke bevalling is anders.”

Naam met een R
Dit jaar krijgen alle borelingen in Planckendael en ZOO Antwerpen een naam beginnend met de letter R. We kennen al Rani, Ravi en Raman bij de leeuwtjes, Risa en Remia bij de kamelen. En onze bonobobaby moet nog een naam krijgen van zodra het geslacht gekend is. Welk namenlijstje gaan de giraffenverzorgers van Planckendael voorstellen? Ontdek het op hun Facebookpagina en stem mee.

© Planckendael / Steffanie Klaassen
Savanne: grote groepen dieren samen
Dit jonge girafje zal snel buiten huppelen op de savanne samen met acht familieleden (Barbie, Diamant, Quasim (°februari 2015), Qalimba (°juni 2015), Megara, Panambi, Obi en kweekman Saleye), de addaxantilopen, de impala’s en de grappige helmparelhoenders.

Hulp voor de giraffen in Afrika
Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma, maar steunt ook de giraffen in de natuur. Na de waterputten voor Niger steunen ze nu een project in het Garamba Nationaal Park in Congo. Ze helpen de bedreigde Kordofan giraffen door hun trek in beeld te brengen. Met satelliethalsbanden monitoren rangers deze sierlijke dieren. Kennis is kostbaar voor hun bescherming. Help je mee? Muntjes welkom bij de giraffenlodge. 

© Planckendael / Steffanie Klaassen

Nick Mertens
29 juni 2016

dinsdag 28 juni 2016

Nieuw verblijf in ARTIS voor Bennett wallaby's

De Bennett wallaby’s in ARTIS hebben een nieuw verblijf gekregen, tussen het Gorillahuis en het gebouw de Volharding. Het verblijf is heuvelachtig aangelegd onder de grote platanen in het voormalige wisentenverblijf. Uitgangspunt voor de inrichting is de Australische gras- en bosrijke omgeving waarin de Bennett wallaby (Macropus rufogriseus) van nature leeft. Vanaf een pad dat midden door het verblijf loopt, kun je de rondspringende buideldieren van heel dichtbij bekijken.  Een filmpje van de Bennett wallaby’s in het nieuwe verblijf is hier te zien. 

© ARTIS, Sem Viersen
Grote sprongen
Bennett wallaby’s zijn buideldieren die een unieke springtechniek hebben, waarmee ze zich voortbewegen. De bouw van deze kleine kangoeroesoort is aangepast aan het maken van grote sprongen. De Bennett wallaby’s kunnen 1,5 hoog en vele meters ver springen. Hun achterpoten en voeten zijn heel lang, net als de pezen. Die pezen zijn het geheim achter de sprongbeweging. Bij de landing vangt de kangoeroe de schok op door zijn ledematen te buigen. Dit werkt als een springveer die wordt ingedrukt. Bij de afsprong veert de pees terug naar zijn rustpositie waarbij de opgeslagen energie vrijkomt. Met behulp van de zwiepende staart hoppen de Bennett wallaby’s in het rond.  

© ARTIS, Sem Viersen

Nick Mertens
28 juni 2016

maandag 20 juni 2016

Safaripark Beekse Bergen opent twee bijenhotels

Safaripark Beekse Bergen heeft in zeer korte tijd twee prachtig nieuwe verblijfsaccommodaties uit de grond gestampt. Het betreft hier geen echter vakantiewoningen, maar twee bijenhotels.

De bijenhotels zijn het resultaat van een samenwerking tussen onder meer de Brabantse Milieu Federatie, Provincie Noord Brabant, Project Schoon Water en Safaripark Beekse Bergen. Scholieren van het Prinsentuincollege in Breda werkten mee aan de oplevering van de bijenhotels in Safaripark Beekse Bergen.

Een van de twee bijenhotels in Safaripark Beekse Bergen (foto: Safaripark Beekse Bergen)
Officiële opening
Inmiddels hebben de eerste bijen al hun eitjes in het hotel gelegd, en dat terwijl het nog niet eens officieel is geopend. De openingsbijeenkomst vindt plaats op vrijdag 24 juni, van 15.30 uur tot 16.30 uur.
Bijen (zowel wilde bijen als honingbijen) zijn erg gevoelig voor een aantal van de belangrijkste bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden op bijvoorbeeld recreatieterreinen.  Safaripark Beekse Bergen doet aan chemievrij beheer van onkruid op het terrein. 
Plaatsing van bijenhotels op het terrein ondersteunt dit project, omdat het zichtbaar maakt waar Safaripark Beekse Bergen in dit kader aan werkt. “Met de bijenhotels laten we zien dat we ons actief inzetten voor een bijvriendelijke omgeving. Met het chemievrije beheer van ons terrein bevorderen we een gezonde, schone en gevarieerde leefomgeving voor mens, dier en plant. De bijen symboliseren dat voor ons, “ aldus parkmanager Niels de Wildt.

Biodiversiteit
De bewoners van de bijenhotels, wilde bijen (die de hotels snel wisten te vinden), staan symbool voor biodiversiteit en een gezonde, chemievrije leefomgeving. Er zijn meer dan 350 soorten wilde bijen in Nederland, maar veel daarvan worden ernstig bedreigd. Wilde bijen zijn, net als honingbijen, belangrijke bestuivers. Om te overleven hebben zij voldoende schuil- en nestelmogelijkheden nodig en een schone leefomgeving met veel bloeiende planten en bomen.
Alle wilde bijen hebben een veilige plek nodig waar ze kunnen schuilen en waar ze eitjes kunnen leggen. Een bijenhotel zorgt voor zo’n veilige plek. Bijen nestelen het liefst in een hotelkamer die precies past. Grote bijen kruipen in grote gaatjes, kleinere bijen in kleine gaatjes. Het is duidelijk zichtbaar als een hotelkamer al ‘bezet’ is want de opening is door de bij dichtgemetseld met zand en speeksel. Niet alle bijen houden van een hotelkamer. Ongeveer 70 procent van alle soorten wilde bijen kamperen liever naast het hotel. Zij maken gaatjes in het zand en leggen daar hun eitjes in. De bloemen en struiken rond het hotel vormen het ‘restaurant’ dat bij een hotel of camping hoort. 

Nick Mertens
20 juni 2016