vrijdag 28 april 2017

Binnenkort in Planckendael: Art with LEGO®bricks

Planckendael kondigt trots een Europese primeur aan.

© Planckendael / Jonas Verhulst
Binnenkort spot je geblokte dieren in het park: Nature Connects – Art with LEGO® bricks.  

© Planckendael / Jonas Verhulst
Staat daar dan een levensgroot sneeuwluipaard zomaar langs dat pad? Ja, hoor! Het is één van de dieren van Nature Connects – Art with LEGO® bricks, de expo in Planckendael van dieren gemaakt van LEGO®-blokjes. Meer dan een miljoen blokjes zelfs! Planckendael heeft de Europese primeur van deze bejubelde openluchtexpo. Nature Connects won al de harten van het Amerikaanse publiek en nu is het onze beurt.

© Planckendael / Jonas Verhulst
Van 1 juni tot 17 september 2017 krijgt je bezoek aan Planckendael deze extra dimensie. Naast onze echte dieren zal je er 40 levensgrote dierenbeelden tegen het lijf lopen. De tentoonstelling Nature Connects is gemaakt door artist Sean Kenney. In totaal bestaan zijn kunstwerken uit exact 1 129 500 blokjes. Zag je ooit al zoveel LEGO®-blokjes bij elkaar?

© Planckendael / Jonas Verhulst
Sean Kenney koos ervoor om bedreigde of uitgestorven diersoorten te bouwen. Ook de natuur is opgebouwd uit ontelbare bouwsteentjes en samen vormen ze een mooi en evenwichtig geheel. Kenney wil met zijn tentoonstelling aantonen dat de natuur en de verschillende ecosystemen naadloos in elkaar passen, net als een sculptuur gemaakt van LEGO®-blokjes.

© Planckendael / Jonas Verhulst
Ben je een LEGO®-fanaat of kijk je met nostalgie terug op de tijd dat je met de bouwblokjes in de weer was? Of ben je gewoon een enorme dierenfan? Mis dan deze unieke tentoonstelling niet en kom in Planckendael genieten van deze indrukwekkende dieren uit LEGO®-blokjes! 
 
© Planckendael / Jonas Verhulst

Nick Mertens
28 april 2017

woensdag 26 april 2017

Koninklijk bezoek voor DierenPark Amersfoort

DierenPark Amersfoort heeft een bijenkoningin en haar volk, bestaande uit ruim 30.000 bijen, verwelkomd. Imker Fred heeft de koningin en haar gevolg overgebracht naar de dierentuin: “In het bloemrijke park is genoeg nectar te vinden voor de zoemers.”


Ruim na sluitingstijd zijn de duizenden bijen aangekomen in de Amersfoortse dierentuin. Het bijenvolk is in de avond overgebracht, zodat de diertjes eerst een nacht konden wennen aan hun nieuwe onderkomen. “In het donker is het volk in rust en vliegen zij niet meteen uit”, vertelt de imker. “Bijen die voor het eerst naar buiten gaan, vliegen achterstevoren -met hun hoofdje richting hun nieuwe thuis- uit. Zo weten zij precies de weg terug te vinden.” Tijdens de zoektocht naar onder andere nectar en stuifmeel vliegt een bij tot twee kilometer van de bijenkast vandaan.  

© Dierenpark Amersfoort
In DierenPark Amersfoort kun je wel heel dichtbij de koninklijke familie komen. De nieuwkomers hebben hun intrede gedaan in de glazen bijenkast, waar de bezige bijtjes van dichtbij te bewonderen zijn zonder gevaar voor steken. “Bijen zijn erg belangrijk voor de bestuiving van planten en bomen. Zij zijn niet alleen onmisbaar, maar ook erg fascinerend”, zegt imker Fred. “Een bij hoort erbij, zeker ook in een dierenpark waar het belang van zorgdragen voor dieren aan duizenden mensen kan worden verteld.” Speciaal voor de komst van de nieuwkomers hebben een aantal dierverzorgers een bijencursus gevolgd. De bijen zijn te zien in het Honderdduizend Dierenhuis in DierenPark Amersfoort.    
 
© Dierenpark Amersfoort

Nick Mertens
26 april 2017

Een nieuwe familie orang-oetans in Pairi Daiza

Begin deze week maand kwanen Ujian (22 jaar), Sari (13 jaar) en hun 1-jarig baby’tje Berani vanuit de Duitse Zoo Heidelberg aan in Pairi Daiza. Ze werden vergezeld door hun Duitse verzorgers en ontdekten eerst hun nieuw territorium. Ujian, Sari en Berani zijn vanaf heden zichtbaar voor het publiek in de Temple des Fleurs.

© Pairi Daiza
Berani, de grote verrassing

Na een jarenlange maar platonische samenleving tussen Ujian en Sari werd oorspronkelijk geconcludeerd dat het ontstaan van een intieme band tussen beide orangs niet meer aan de orde was. De organisatie van het verhuis en het zoeken naar nieuwe leefgezellen voor de dieren was al van start gegaan, wanneer tot ieders verbazing, in maart 2016, de kleine Berani zijn snoetje liet zien.
Berani, zoals vele kleine orang-oetans, heeft zijn eerste levensmaanden aan zijn moeder gehangen. Hij begint nu stilletjes aan zijn eigen leven te leiden. Net zoals zijn moeder, een heel onafhankelijk vrouwtje, vertrekt Berani nu ook vaker alleen op avontuur.
Ujian, geliefd voor zijn intelligentie en wijsheid, begint dan nu ook een beetje meer interesse te tonen voor het wel heel koddig kleintje.
De familie orang-oetans telde en tweede vrouwtje, Puan. Spijtig genoeg heeft Puan de reis niet kunnen meemaken. Puan was 28 jaar en leidde aan een chronische longziekte, ze overleed enkele uren voor het vertrek. Ondanks alle inspanningen konden haar verzorgers en dierenartsen Puan jammer genoeg niet redden. Pairi Daiza salueert het professionalisme en de liefde waarmee de Duitse collega’s Puan jarenlang en tot het laatste hebben begeleid.

© Pairi Daiza
Een tempel voor de familie

Pairi Daiza staat ook bekend om haar tempels en verblijven, gebouwd met respect voor de lokale tradities en met behulp van de lokale vakmannen.
Dit seizoen kan u de ‘Temple des Fleurs’ betreden, een Jaïn-tempel met vertrekken voor de nieuwe familie orang-oetans.
Voor Ujian, Sari en Berani werd een grandioze tempel opgetrokken uit tonnen wit marmer waar 800 beeldhouwers in India zes maanden lang aan gewerkt hebben. Er waren nog eens zes maanden nodig voor de plaatsing in Pairi Daiza. Het verblijf van de nieuwe bewoners telt meer dan 1.400 vierkante meter aan binnen en buitenruimte en biedt klimmogelijkheden tot 8m hoog.

© Pairi Daiza
Een sterk bedreigde diersoort

De Sumatraanse orang-oetan (Indonesië) is één van de twee soorten van orang-oetans en wordt beschouwd als ernstig bedreigd. Tegenover zijn Borneose soortgenoot, worden de Sumatraanse orang-oetans beschouwd als socialer. Ze eten eveneens meer insecten en fruit. De orang-oetan leeft voornamelijk in de bomen en zet zelden een voet op de grond. Waarschijnlijk heeft de aanwezigheid van de Sumatraanse tijger in zijn natuurlijk habitat (het tropisch regenwoud van het eiland Sumatra) veel te maken met deze aangeboren voorzichtigheid.
De Sumatraanse orang-oetan wordt gekenmerkt door zijn rosse vacht, lange armen en benen en opponerende duimen die hem in staat stellen om werktuigen te bouwen waarmee hij gemakkelijker aan zijn voedsel kan geraken of honing uit een bijennest kan prutsen.
De UICN Redlist plaatste de Sumatraanse orang-oetan binnen de categorie van de kritisch bedreigde diersoorten. Bij de laatste telling (2004) werden er slechts 7.300 in het wild geteld. De bedreiging van deze soort is te wijten aan de ontbossing van hun natuurlijk habitat. De eiland Sumatra verloor in de laatste 30 jaar meer dan de helft van haar tropisch regenwoud ten voordele van onder andere palmolieplantages.
De regenwoud van Sumatra is de enige plaats ter wereld waar zowel tijgers, olifanten, neushoorns en orang-oetans samen leven. Het verdwijnen van dit regenwoud betekent ontegensprekelijk het verdwijnen van deze diersoorten alsook een groot deel van de tropische flora. Omdat de orang-oetan een fruiteter is, staat hij garant voor het verspreiden van zaadjes in het regenwoud en dus ook de biodiversiteit van de planeet.

© Pairi Daiza
European Endangered Species Programme

Ujian, Sari en Berani, net zoals Sinta en Gempa (een koppel orang-oetans dat in 2016 hun intrek nam in Pairi Daiza) maken deel uit van het Europees kweekprogramma voor bedreigde diersoorten (EEP) van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA).

Nick Mertens
26 april 2017

donderdag 20 april 2017

Bijzondere eieren gevonden in DierenPark Amersfoort

De afgelopen dagen vonden de dierverzorgers van DierenPark Amersfoort voor het eerst eieren in het verblijf van kasuaris Jos. Het mannetje maakte twee weken geleden kennis met buurvrouw Sien. Het vrouwtje blijkt drie gifgroene eieren te hebben achtergelaten. 


Bij deze grote loopvogels broedt niet de vrouw, maar de man de eieren uit. “Het mannetje heeft de eieren verzameld en gisteren hebben wij hem voor het eerst zien broeden”, vertelt dierverzorger Dik Eenink. “Na drie eieren te hebben gelegd, is het vrouwtje weer naar haar eigen onderkomen gegaan. Deze vogels leven namelijk alleen.” De geëmancipeerde vader in spé neemt de verdere zorg voor de eieren en later de kuikens op zich.

© Dierenpark Amersfoort
Het is de eerste keer dat er kasuaris-eieren zijn gelegd in de Amersfoortse dierentuin. “Het is voor ons een spannende tijd, want het broeden duurt wel 55 dagen en in zo’n periode kan er van alles gebeuren”, vertelt de dierverzorger. “Alles ziet er tot nu toe top uit, maar laten wij het ei niet prijzen voor het een kuiken is.” Als alles goed gaat, verwachten de dierverzorgers rond Pinksteren kasuaris-kuikens te verwelkomen in DierenPark Amersfoort. 
 
© Dierenpark Amersfoort
 
Nick Mertens
20 april 2017

Pasgeboren netgiraffe in ARTIS overleden

Derde dode veulen van merrie vraagt om onderzoek

© Artis
Het giraffeveulen dat op eerste paasdag werd geboren, is vanochtend doodgegaan. De eerste drie á vier dagen na de geboorte vormen een kritieke fase. Maar alles leek goed te gaan. De bevalling verliep goed en het veulen heeft de eerste dagen goed gelopen en gedronken bij de moeder. Er waren geen uiterlijke kenmerken dat er iets mis was met het veulen. Dinsdagmiddag was het dier plotseling ziek. De dierenarts heeft het veulen intensief behandeld en ze leek wat op te knappen. Helaas is ze vanochtend vroeg toch doodgegaan. De doodsoorzaak is nog onbekend. Voor de merrie was het haar vijfde bevalling. Twee veulens zijn nog in leven en behoren tot de kudde in ARTIS, een veulen werd doodgeboren en twee veulens zijn vlak na de geboorte doodgegaan. Dit is reden voor ARTIS om nader onderzoek te doen en om te kijken of er misschien een genetische oorzaak is. 
ARTIS heeft sinds 1856 giraffen in de collectie en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen. ARTIS neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffen (Giraffa camelopardalis reticulata). De huidige kudde bestaat uit tien giraffen, waarvan vijf hengsten en vijf merries. 

Nick Mertens
20 april 2017

dinsdag 11 april 2017

Apenheul weer open

Op vrijdag 14 april opent Apenheul zijn deuren weer na de gesloten winterperiode. Bezoekers kunnen rekenen op veel jonge dieren. Bij de ringstaartmaki’s zijn maar liefst zeven baby’s geboren en ook bij de populaire doodshoofdapen worden kleintjes verwacht. Het apenpark trapt het nieuwe seizoen bovendien af met een speciale openingsactie.


Gratis apenspotkaart
De bijna 300 apen in Apenheul zijn inmiddels weer buiten te vinden tussen het groen. Hiervan loopt bijna de helft los tussen het publiek. “Omdat het soms best een uitdaging is om alle apen te vinden in ons grote, groene park, hebben we voor bezoekers een gratis apenspotkaart ontwikkeld”, vertelt Susan Fledderus, manager Marketing & Beleving. “Zo geven we bezoekers handvatten om alle apen te vinden en meer over ze te leren.”

Natuurbehoud
Naast apen spotten krijgt het onderwerp natuurbehoud extra aandacht. Nieuw zijn de ecoreizen naar Madagaskar die het apenpark dit jaar voor het eerst organiseert. Hier steunt het Apenheul Natuurbehoudfonds een groot natuurbehoudproject ter bescherming van de zeldzame blauwoogmaki. “Door ecoreizen te organiseren, brengen we mensen in contact  met natuurbehoud”, legt Susan Fledderus uit. “De zeldzame blauwoogmaki is ook in Apenheul te bewonderen. Een mooi voorbeeld van de manier waarop we dieren in Apenheul ambassadeur laten zijn voor hun soortgenoten in het wild. Bovendien hebben we in het park geïnvesteerd in vernieuwde presentaties over al onze natuurbehoudprojecten.”

© Apenheul
Openingsactie
Apenheul start het seizoen met een speciale openingsactie. Bezoekers die hun kaartje via de website van Apenheul kopen, krijgen van 14 april t/m 21 mei toegang voor slechts € 15,-. Bovendien krijgen kinderen van 3 t/m 12 jaar in deze periode zolang de voorraad strekt een gratis spotpakket met handige items die het apen spotten nog leuker maken.  
 
Seizoen 2017
In 2017 is Apenheul van 14 april t/m 5 november dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Van 15 juli t/m 27 augustus is het park open van 9.00 tot 18.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.apenheul.nl.
 
Nick Mertens
11 april 2017