maandag 31 maart 2014

Dolfinarium Harderwijk anticipeert op 1 aprilgrappen

Morgen is het 1 april. Op deze dag wordt het Dolfinarium, bijna traditiegetrouw, plat gebeld door mensen die vragen naar de heer Leeuw.  De heer C. (de) Leeuw wel te verstaan.
Het zijn vaak nietsvermoedende mensen die door collega’s, vrienden of klasgenoten voor de gek worden gehouden. Dit jaar heeft Dolfinarium Harderwijk besloten aan deze grap mee te werken en deze bellers daadwerkelijk door te verbinden met de heer C. Leeuw.



NM
31 maart 2014

donderdag 27 maart 2014

Wintertuin wordt romantische Vlindertuin in ZOO Antwerpen

Nieuwe diersoort in historisch gebouw: prachtig totaal-spektakel. ZOO Antwerpen brengt je dichter bij de dieren.

© ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst
Wekelijks arriveren 500 poppen uit Costa Rica die in de ZOO gekoesterd worden in de poppenkast. Ze komen gemiddeld na 5 à 7 dagen uit en vliegen rond in het exotische decor van de Wintertuin. Hun aantal groeit gestaag aan. In dit architecturaal en groen pareltje kunnen bezoekers zich verwonderen over de schoonheid en elegantie van de vlinders. Deze combinatie is uniek in België.  

De Wintertuin
De vlinders fladderen vanaf nu in de Wintertuin. Dit architecturaal pareltje werd in 1897 ontworpen door Emile Thielens. De Wintertuin was bedoeld als rustig plekje om tijdens de pauze van concerten in de feestzaal te verpozen. De architect gebruikte veel ijzer en glas en voorzag een koepel die het licht rijkelijk doorlaat. De grot achteraan, samen met de waterval en de vijvertjes ademt romantiek uit. En nu met de vlinders erbij is het effect compleet. De Wintertuin was al een ideale fotolocatie voor bruidsfoto’s, nu zeker. Ook de stoelen, banken en vlinderkast ademen de
19e_eeuwse sfeer uit. Samen met de mooie geluiden is de totaalbeleving compleet.

Unieke beplanting
In de Wintertuin groeien unieke planten. Van palmvarens, palmbomen, draken- en bananenbomen, dadelpalmen, vioolbladplanten, ficussen tot philodendrons en Engels mos, een uniek klein varenplantje. De palmen overleefden zelfs twee wereldoorlogen. Het geheel wordt opgefleurd met kleurrijke orchideeën. Speciaal voor de vlinders werden er nieuwe soorten waardplanten bijgevoegd. De bladeren van waardplanten zoals passiebloemen zijn de ideale locatie om eitjes te leggen. Eens de rupsen uitkomen, zitten ze onmiddellijk bij hun voedselbron, essentieel in hun ontwikkeling van ei tot vlinder. Lantana’s zijn dan weer ideale nectarplanten, voedsel voor de vlinders. De vlindersoorten werden speciaal gekozen in functie van de beplanting.

Temperatuur en vochtigheid
Tropische vlinders hebben nood aan tropische leefomstandigheden. De ideale luchtvochtigheidsgraad schommelt tussen 70 en 90%. De ideale temperatuur bedraagt overdag +- 28°C en ‘s nachts minimum 18°C. Spijtig genoeg is België Costa Rica niet, dus verwarmen en bevochten we bij. Om deze redenen is de Wintertuin van april tot oktober extra een Vlindertuin en vermijden we de koude wintermaanden.

Levenscyclus en metamorfose
De meeste vlinders leven enkele weken, maar sommige soorten worden tot
7 maanden oud. Bij de soorten in de ZOO zijn ze op leeftijd op 1 tot 1,5 maand. Hun levenscyclus start bij de balts van de mannetjesvlinder die zijn vrouwtje verleidt. Na de paring legt het vrouwtje, afhankelijk van de soort, 10 tot 100 eieren aan de onderkant van een blad. Na minimum 1 week komen er rupsen uit die gulzig van de bladeren eten (zelfs giftige). Daarna hechten ze zich aan een tak of een blad om te verpoppen. De poppen variëren in kleur van felgroen, grijs, licht- en donkerbruin tot zelfs appelblauwzeegroen. Ze zijn selfmade en gemaakt uit chitine, te vergelijken met de schub van een kever. Uit deze poppen wriemelen de vlinders in 1 à 2 uur tevoorschijn. Ze ontplooien voor de eerste keer hun delicate, kleurrijke vleugels. De prachtige metamorfose is totaal.
In de ZOO arriveren de vlinders in hun popfase, goed gekoesterd in beschermende doosjes. Ze worden na aankomst in vlinderkasten gehangen. De kleinere soorten ontpoppen al snel, de grotere na 7 dagen.

Voedsel
De meeste volwassen vlinders eten vooral nectar en stuifmeel. In de ZOO plaatsten de hoveniers verse passiebloemen en kweken ze deze ook zelf. Vlinders smullen van de nectar of het stuifmeel van deze bloeiers. Ze krijgen er ook nog gemalen stuifmeelkorrels en een honingoplossing met nectar en mineralen bij. In de Vlindertuin staan er verschillende uitnodigende voedselplatformpjes. Let op hun roltong, een lust voor het oog. Andere vlindersoorten zoals de blauwe morpho’s verkiezen overrijp fruit. Appelsien, mango, banaan en ananas hebben hun voorkeur. 

Verschillende soorten
70% van de ongeveer 1 miljoen bekende diersoorten zijn insecten, waaronder zo’n 160.000 vlinders. Alle 50 vlindersoorten in de ZOO Vlindertuin komen uit Centraal-Amerika. Ontdek verschillende soorten passiebloemvlinders met uiteenlopende kleuren en patronen. Blauwe morpho’s of azuurvlinders hebben een spectaculaire, unieke blauwe kleur. Deze grote vlinders achtervolgen elkaar, zo kunnen ze lange slierten vormen. De glasvleugelvlinder is transparant en moeilijk te zien voor rovers. De monarchvlinder is de beroemdste trekvlinder. De chocoladevlinder, de malachietvlinder, de zebravlinder, de bamboepage, het cyaanvosje, de uilvlinder, de Griekse schoenmaker, de zijderupsvlinder… ontdek ze allemaal in de ZOO.

Bedreigd
Wereldwijd staan er meer dan 700 vlindersoorten op de Rode Lijst van bedreigde soorten. Het gaat dan vooral over vlinders uit Noord-Amerika, Europa of met een heel beperkt verspreidingsgebied. Voor ongeveer 50 soorten is de handel streng gereglementeerd of zelfs verboden via CITES (Conventie van Washington). Ook in België staat de natuur onder druk. De leefgebieden van de vlinders worden kleiner en liggen verder uit elkaar. Vlinders hebben bloemrijke bermen, tuinen en openbaar groen nodig. Vlinderrijke tuinen of balkons zijn schakels tussen leefgebieden. Help de vlinders en maak je eigen vlindertuin. Tuinier vlindervriendelijk door de keuze van de juiste planten en vermijd het gebruik van pesticiden.

Behoud van het regenwoud
Onze vlinders werden gekweekt door vlinderboeren in Costa Rica (Centraal-Amerika). Ze komen als poppen naar hier en in de ZOO ontpoppen ze zich tot vlinders. Om poppen duurzaam in te zamelen en te kweken, worden grote stukken regenwoud intact gehouden. Boeren in de buurt gebruiken geen pesticiden want dat is dodelijk voor vlinders. Andere dieren en planten profiteren hier gelukkig mee van. Het verzamelen en kweken van de vlinderpoppen verschaft eerlijk, natuur- en milieuvriendelijk werk en een inkomen aan de plaatselijke bevolking. Met deze Vlindertuin helpen we mee aan het in stand houden van het regenwoud van Costa Rica en aan het welzijn van de mensen die er wonen.

Bezoekerstip: Vlinders zijn het meest actief in de late voormiddag en de vroege namiddag. Kijk en geniet!

Weetjes:
-Costa Rica telt het hoogste aantal dier- en plantensoorten per km². 25% van het land is beschermd als natuurreservaat. Qua duurzaamheid en natuur- en milieubewustzijn staan zij aan de top.
-Rupsen vreten de bladeren van de waardplanten op en hun uitwerpselen vallen op de grond eronder. De waardplant neemt deze stoffen zo weer op en vergiftigt zichzelf. In de Vlindertuin van de ZOO staan de waardplanten in potten om ze zo gemakkelijk te kunnen vervangen.
-Vlinders in de natuur halen hun mineralen uit rivierbeddingen.
-Vlinders vliegen niet naar het donker. Hoe meer zon, hoe actiever de vlinders.
-Mannetjes- en vrouwtjesvlinders ruiken elkaar, soms van ver.

© ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst

NM
27 maart 2014

Twee kameeltjes geboren in Diergaarde Blijdorp


Op de Mongoolse Steppe in Blijdorp zijn nu twee jonge kameeltjes te bewonderen. Na een moeizame start van een van de jongen gaat het nu goed met beide kameeltjes. Arezu is de zoon van Hirschi en te herkennen aan zijn lichte vacht en Donya is de zoon van Bianca. Vader Bob woont niet meer in Diergaarde Blijdorp, maar kamelenvaders spelen ook geen rol in de opvoeding van de jongen. Bianca en Hirschi zijn ervaren moeders die hun jongen goed verzorgen. Mogelijk wordt er binnenkort een derde jong geboren. In totaal heeft Blijdorp nu zes kamelen.

Foto: Rob Doolaard/Diergaarde Blijdorp
 
Foto: Rob Doolaard/Diergaarde Blijdorp

NM
27 maart 2014

Zeehondenvrijlating in Blankenberge

Aanstaande dinsdag 1 april worden er 2 grijze en 1 gewone zeehondenpups vrijgelaten na een verblijf van ongeveer 3 maand in het zeehondenopvangcentrum van SEA LIFE Blankenberge.


Het gewone zeehondje dat terug zal worden vrijgelaten is: Violetta (aangespoeld te Koksijde op 24 december 2013). De twee grijze zeehonden die terug worden vrijgelaten zijn: Nana (aangespoeld te Bredene op15 januari 2014) en Herman (aangespoeld te Knokke-Heist op16 februari 2014).



Wat een bezoek aan SEA LIFE Blankenberge deze paasvakantie extra leuk maakt, is de aanwezigheid van drie gewone zeehondjes in onze quarantaines. “ De verklaring dat we nu nog zeehondjes in onze quarantaines hebben, is te wijten aan de vele stormen van de afgelopen maanden, wat maakt dat we de laatste maanden meer zeehondjes hebben opgevangen dan normaal in deze periode”, aldus bioloog Manu Potin.



De vrijlating vindt plaats op dinsdag 1 april, op het strand van Blankenberge ter hoogte van het SEA LIFE Centre. De vrijlating vangt aan om 10:00 uur. Iedereen die deze bijzondere gebeurtenis wil meemaken, is uiteraard van harte welkom.

NM
27 maart 2014

Nieuwe apensoort voor Apenheul

Apenheul heeft een nieuwe apensoort gekregen. Woensdag arriveerden 3 Hanuman langoeren in het Apeldoornse dierenpark. Apenheul is daarmee de enige dierentuin in Nederland met deze ‘heilige’ apen, zoals ze in India genoemd worden. Het dierenpark verwacht dat de dieren vanaf de opening van het park, 1 april, al te zien zijn voor bezoekers. Op den duur zullen ze zelfs los tussen de bezoekers lopen.

Hanuman langoer Foto: Apenheul
Loslopende apen
Hanuman langoeren zijn enorm goede springers. Ze kunnen moeiteloos sprongen van 4 tot 5 meter maken. Hoewel ze erg vriendelijk zijn, kunnen ze door hun springkunsten niet helemaal loslopen in Apenheul. Ze zouden met gemak hun gebied uit kunnen springen. Afgelopen winter heeft Apenheul daarom de grote volière, waar eerder nog Zuid-Amerikaanse vogels rondvlogen, aangepast voor het huisvesten van de langoeren. Hier zullen de apen op den duur enkele uren per dag loslopen tussen de bezoekers. Tot die tijd zijn de langoeren in hun eigen verblijf te zien voor het publiek.

Nieuw fokpaar
Apenheul heeft nu een groepje met één man en twee vrouwen. Vanuit de dierentuin van Hannover (Duitsland) zijn twee vrouwen naar Apenheul verhuisd en vanuit Wroclaw (Polen) kwam één man. De komende tijd zal de introductie van de dieren plaatsvinden. Apenheul hoopt hiermee een succesvol fokgroepje te kunnen vormen, dat in de toekomst jongen zal krijgen.

Heilige apen
Hanuman langoeren hebben hun naam te danken aan de Hindoegod ‘Hanuman’. Tijdens een reddingspoging van zijn vrouw verbrandde hij zich gezicht, handen en voeten. Bij Hanuman langoeren zijn deze lichaamsdelen zo zwart dat het lijkt of deze verbrand zijn. Verder zijn ze overwegend grijs, met lichtgeel gekleurde flanken.

Eerder open
Apenheul is vanaf 1 april weer dagelijks geopend voor bezoekers. Voor inwoners van de gemeente Apeldoorn en seizoenkaarthouders gaat het dierenpark al eerder open. Op zaterdag 29 maart mag iedereen die aan kan tonen dat hij/zij inwoner is van de gemeente Apeldoorn voor slechts € 7,50 Apenheul bezoeken. Seizoenkaarthouders kunnen een dag later, op zondag 30 maart, de nieuwste aanwinst van Apenheul komen bewonderen. Meer informatie over deze speciale dagen staat op www.apenheul.nl.
 
NM
27 maart 2014

dinsdag 25 maart 2014

Arnhemse zeekoe trekt naar het zonnige Zuiden

Dinsdagochtend 25 maart is een mannetje Caribische zeekoe vanuit Koninklijke Burgers’ Zoo per vrachtwagen naar Paris Zoo vertrokken. In het Arnhemse dierenpark leefden drie zeekoeien: twee mannen en een vrouw. Dierverzorgers hebben het waterpeil in het zeekoeienverblijf laten zakken om de honderden kilo’s zware zeekoeman vervolgens in een net te vangen en voorzichtig in een transportkist te takelen. In een speciaal verwarmde vrachtwagen van diertransporteur EKIPA is de Caribische zeekoe naar Parijs vertrokken. Voor deze soort is een Europees fokprogramma opgezet: in 8 verschillende dierentuinen leven nu ruim 30 dieren. Het doel is om de soort voor de toekomst te behouden en dus zoveel mogelijk dierentuinen de kans te geven om met de Caribische zeekoe te kunnen fokken.

Foto: Burgers' Zoo
Duurste kostgangers
Burgers’ Zoo is de enige dierentuin in Nederland waar Caribische zeekoeien leven.
De zoogdieren zijn tevens de duurste kostgangers van het Arnhemse dierenpark.
In Burgers’ Zoo leefden tot vandaag drie zeekoeien die per dier per dag 30 kilo andijvie verorberen. Naast de dagelijkse portie van 90 kilo andijvie wordt het menu van de dieren verder aangevuld met wortels, rode bieten, aardappels en spruiten (deze ingrediënten worden van tevoren gekookt) en tenslotte rauwe paprika, geweekte hondendiner en sneetjes brood. Andijvie is buiten het seizoen niet goedkoop, maar komt qua voedingssamenstelling dichtbij de waterplanten die de dieren in het wild dagelijks in grote hoeveelheden naar binnen werken. De kroppen andijvie blijven net als waterhyacinten drijven op het wateroppervlakte.

Levende grasmaaiers
Caribische zeekoeien komen voor van Florida tot aan de monding van de Amazone in Brazilië. Door de grote hoeveelheden waterplanten die de traag bewegende zoogdieren eten zorgen ze er op natuurlijke wijze voor dat rivieren niet dichtgroeien. Niet zelden worden zeekoeien dodelijk getroffen door de schroeven van motorboten, wanneer zij rustig naar boven komen om adem te halen. Ook stikken de dieren in visnetten waarin ze verstrikt kunnen raken. De Caribische zeekoeien worden tegenwoordig in veel natuurgebieden beschermd, zowel in de Verenigde Staten als in Zuid-Amerika.

NM
25 maart 2014

Onverwachts kameeltje geboren in DierenPark Amersfoort

Foto: Dierenpark Amersfoort
DierenPark Amersfoort is aangenaam verrast met de geboorte van een kameel afgelopen zondag. Het park wist namelijk niet dat haar moeder drachtig was. Het jong loopt, onder de hoede van moeder Freja, al zichtbaar voor het publiek rond in het kamelenverblijf. Het kameeltje heeft nog geen naam gekregen.

De geboorte van de kameel komt als een grote verrassing voor het DierenPark. De moeder van het jong, Freja, verhuisde vorig jaar van Denemarken naar DierenPark Amersfoort. “Voor haar komst was zij blijkbaar al drachtig. De dierenverzorgers wisten dit niet. Of een kameel in verwachting is, is namelijk niet altijd goed te zien ”, zegt bioloog Nils Dijkgraaf.

De pasgeboren kameel trok het afgelopen weekend veel bekijks. Bezoekers stonden in rijen te kijken om een glimp van het kameeltje op te vangen. Na zo’n geboorte is het belangrijk dat een jonge kameel binnen een paar uur op eigen poten staat. In de wilde natuur is een kameel namelijk kwetsbaar als het dier op de grond blijft liggen. Bioloog Nils: “Onze nieuwste aanwinst had wat moeite met op eigen poten staan. De verzorgers hebben de spieren van de kameel soepeler en warmer gemaakt, waardoor het jong nu vrolijk achter moeder aanloopt”.

De jonge kameel is één van de vele lentebaby’s die dit jaar al in het DierenPark zijn geboren. Naast een kameel, mag het DierenPark zich ook al verblijden met jonge mara’s, ringstaartmaki’s, bavianen, een doeroecoeli en een votsotsa. De komende weken verwacht het DierenPark nog meer dierengeboortes.
 
Foto: Dierenpark Amersfoort
 
NM
25 maart 2014

Vier baby lemuren, geboren op dezelfde dag!

Er heeft zich in Pairi Daiza een ware baby-boom voorgedaan bij de lemuren!
Er waren afgelopen zondag maar liefst drie geboortes, en… 4 baby’s zagen het levenslicht.

Één van de moeders is bevallen van… een schattige tweeling!


Foto: Pairi Daiza

NM
25 maart 2014

ZOO en Planckendael kijken met vertrouwen naar de toekomst

ZOO Antwerpen en Planckendael (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen), twee gevestigde dierentuinen in dit land (ZOO Antwerpen bestaat sinds 1843) met jaarlijks 1,6 miljoen bezoekers voelen zich verplicht te reageren op de aantijgingen van Eric Domb (Pairi Daiza). 

De door Domb geciteerde bedragen moeten in eerste instantie worden gezuiverd van de toelage van net geen €60miljoen die de KMDA van de Vlaamse regering heeft ontvangen voor de restauratie en ombouw van de Koningin Elisabethzaal tot een volwaardig concert- en congrescentrum. 

De subsidies die in de ZOO en Planckendael worden geïnvesteerd, maken het voorwerp uit van een contract tussen de KMDA en de Vlaamse regering.  Als vzw die geen winsten uitkeert aan aandeelhouders, hebben ZOO en Planckendael sinds 2002 een beheersovereenkomst met de Vlaamse regering.

Jaarlijks geeft de Vlaamse regering circa €2,3 miljoen werkingstoelagen aan de KMDA.  Deze steun is niet vrijblijvend. De beheersovereenkomst stipuleert een reeks verplichtingen die door de KMDA moeten worden ingelost en die door de Vlaamse overheid worden gecontroleerd. 

Daarnaast ontvangt de KMDA jaarlijks €3,8 miljoen investeringstoelagen. Deze toelagen dienen voor de restauratie en het onderhoud van het unieke en historische patrimonium van ZOO Antwerpen. Samen met Onroerend Erfgoed (Monumenten en Landschappen) houden wij dit monument in stand en maken het toegankelijk.  Onze nijlpaarden bijvoorbeeld zitten in een prachtig historisch gerenoveerd gebouw, onze olifanten wonen in de EgyptischeTempel uit 1853 en de okapi’s voelen zich thuis in de Moorse Tempel die dateert van 1865.  De voortdurende combinatie van dieren in geklasseerde gebouwen is bijzonder waardevol en vormt mee de unieke charme van onze Zoo.

Algemeen directeur Dries Herpoelaert: “We betreuren de uitspraken van Domb en hebben nooit de confrontatie gezocht. Het is jammer dat we niet op een constructieve manier kunnen samenwerken. Wij kijken echter vol vertrouwen naar de toekomst om onze parken verder te laten groeien.  En dat wordt duidelijk geapprecieerd: het aantal bezoekers over de eerste drie maanden van dit jaar ligt dubbel zo hoog als vorig jaar.  Wij wensen Pairi Daiza overigens veel succes verder”.
 
De toekomst: ZOO Antwerpen en  Planckendael brengen je dichter bij de dieren
ZOO Antwerpen en Planckendael blijven investeren en kijken met vertrouwen naar de toekomst. Misschien niet evident in deze heersende crisis, maar als gezonde vzw én schuldenvrij, kunnen we dit doen. De grandeur van het verleden wordt hersteld in verschillende projecten anno 2014, rekening houdend met alle relevante en nieuwe inzichten van vandaag: met grotere dierenverblijven en vooral een veel sterkere beleving voor de bezoeker. Wij openen donderdag a.s. een romantische vlindertuin en vanaf 1 mei verwelkomen we een nieuwe pinguïnsoort voor de bezoekers in ZOO Antwerpen.

Planckendael stort zich in 2014 in nieuwe avonturen met een spectaculair Amerikaans continent. Hier kan je vanaf de paasvakantie wandelen met de Humboldtpinguïns in hun nieuwe verblijf, het paradepaardje van Amerika. In de vernieuwde, mysterieuze Aziatische Serre landen de lori’s op je arm waarbij onze bezoekers zelf nectar mogen geven aan verschillende soorten kleine, kleurrijke en luidruchtige papegaaitjes. Rond het Kasteel wordt een avontuurlijk kinderparadijs aangelegd. Ravotten verplicht. 

NM
25 maart 2014