vrijdag 4 april 2014

DOSSIER: Dit jaar viert Pairi Daiza zijn 20-jarig bestaan!

De reuzenpanda’s … en talrijke nieuwe dieren!

Foto: Pairi Daiza
Twintig jaar Pairi Daiza staat natuurlijk in het teken van de twee panda's Hao Hao en Xing Hui. Zij hebben zich perfect aangepast aan hun nieuwe leefomgeving in de Chinese tuin en verkeren in goede gezondheid.

Maar de twintig jaar worden ook gekenmerkt door het verwelkomen van nieuwe soorten of nieuwe dieren.
Zijn al aangekomen en zichtbaar voor het publiek:
- gouden takins;
- een nieuwe Aziatische olifant (Chamundi, mannelijke dekstier van 5,5 ton, één van de grootste olifanten in Europa);
- Australische pelikanen;
- Maleise tapirs;
- lori's
Worden dit jaar verwacht:
- baby Komodovaranen;
- reuzenotters;
- reuzensalamanders;
- sneeuwluipaarden;
- twee vrouwelijke giraffen;
- rendieren;
- wombats.
Zijn reeds geboren in 2014:
- vier lemuren;
-  pelikanen;
- hyena;
- Pinchéaapje.

Foto: Pairi Daiza

Zoom op wetenschap
Pairi Daiza, dat reeds meewerkt aan een vijftigtal wetenschappelijke programma's ter bescherming van bedreigde diersoorten, begint het seizoen met een belangrijke samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent.

Reuzenpanda's
Er worden dagelijks meststalen van Hao Hao en Xing Hui gewogen. Op deze manier krijgt men een goed zicht op de hoeveelheid voedsel die de dieren eten. Weegt de pandamest bijvoorbeeld 8 kilogram, dan wil dit zeggen dat het dier ook min of meer hetzelfde gewicht aan bamboe heeft gegeten. Verder wordt er ook aandacht besteed aan de consistentie van de pandamest.
Om de twee uur wordt het gedrag van de panda's gedurende een tiental minuten geobserveerd. De panda's zijn momenteel iets meer dan een maand op Belgische bodem. Op dit moment bestaat het onderzoek dan ook nog voornamelijk uit het verzamelen van zoveel mogelijk data. Op 15 april staat er een ontmoeting gepland met vier professoren van de Universiteit Gent. Samen met Pairi Daiza zullen dan de verdere stappen in het wetenschappelijk onderzoek naar de reuzenpanda's besproken worden.

Foto: Pairi Daiza
Samenwerking UGent
Pairi Daiza heeft reeds verschillende keren samengewerkt met de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. Ook in de toekomst is er nog verdere samenwerking voorzien.
Afspraken zijn er reeds gemaakt omtrent:
- Anesthesie van giraffen;
- Echografie bij vrouwelijke siamangs;
- Operatie van zeeleeuwen;
- Analyse van het sperma van giraffen;
- Onderzoek bij jachtluipaarden;
- Onderzoek bij zeehonden;
- Onderzoek bij neushoorns;
- Onderzoek bij olifanten. 

International Conference on Diseases of Zoo and Wild Animals
De "International Conference on Diseases of Zoo and Wild Animals" vindt plaats in Warschau (Polen). Op deze conferentie, die wetenschappers en dierenartsen van over de hele wereld samen brengt, worden de laatste diergeneeskundige ontwikkelingen besproken en wordt toekomstig onderzoek gestimuleerd.
Tim Bouts, Zoölogisch directeur en hoofddierenarts van Pairi Daiza, werd door de organisatie uitgenodigd om gedurende één dag een workshop te organiseren, welke zal handelen over de verzorging van verdoofde dieren en de mogelijke problemen in verband met immobilisatie. 

En verder...
De staff van Pairi Daiza is momenteel hard aan het werk aan een wetenschappelijk artikel over de sedatie van dieren in een grote dierentuin.

Pairi Daiza investeert dit jaar ook € 25.000,00 aan het onderzoek naar een herpesvaccin voor olifanten, een symbolisch en zeer geliefd dier van het Waals dierenpark. Pairi Daiza is samen met de Londense dierentuin de grootste schenker voor dit wetenschappelijk onderzoek. Meer dan ooit betrokken bij de bescherming van olifanten in het wild, maakte Pairi Daiza een som van € 250.000,00 vrij voor de ondersteuning van het olifanten natuurpark Tesso Nilo, in het hart van Sumatra.    

Foto: Pairi Daiza
Dieren: nieuwe animaties, nieuwe voedermomenten 
- Voederen van de leeuwen;
- Voederen van de giraffen;
- Voederen van de vleermuizen;
- Voederen van de zeeleeuwen;
- Voederen van de zeehonden;
- Voederen van de lori's (vanaf 15 mei, door de bezoekers zelf);
- Voederen van de reuzenotters (vanaf 15 mei);
- Baden van de olifanten en voederen in hun nieuwe gebied.

Al deze nieuwe activiteiten gebeuren uiteraard steeds in de aanwezigheid van gidsen en/of verzorgers.

Foto: Pairi Daiza
Heraangelegde verblijven
- Het leeuwenterrein werd heraangelegd zodat de bezoekers deze dieren in goede omstandigheden en ook van bovenaan kunnen waarnemen;
- In het schip Mersus Emergo is een nieuwe krokodillenzone aangelegd;
- Vanaf dit jaar dartelen de impala's rond op de Savanne;
- In het huidige tweede deel van de serre Tropicalia komt een touch pool. Hier leven ook de reuzensalamanders en de Chinese alligators (te zien vanaf deze zomer);
- Het verblijf van de stekelvarkens werd uitgebreid;
- De Afrikaanse luipaard kan vanaf eind april genieten van een geheel nieuw buitenverblijf.

Foto: Pairi Daiza
Lampionnenfestival: de Nocturnes van Pairi Daiza!
Op de waterpartijen en her en der verspreid in de tuinen en boven de paden zijn honderden kleurrijke lampionnen aangebracht. Deze beelden de Chinese fauna en flora uit en zullen tijdens de Nocturnes van Pairi Daiza allemaal verlicht worden om te zorgen voor een feeërieke sfeer.
De Nocturnes zijn speciale avonden waarop de Brasserie en de twee restaurants van het park geopend zijn. Voor of na de maaltijd kan men rondwandelen in de Chinese tuinen en zich laten meeslepen door de magische decors van de Chinese lampionnen. De geluiden van Pairi Daiza bij nacht maken de beleving volledig. De bezoekers kunnen de dieren horen maar niet zien, ze hebben immers hun nachtrust nodig.
De exacte data van deze Nocturnes wordt binnenkort nog meegedeeld via de website, de media en ZOOLogisch.

Foto: Pairi Daiza
Andere wonderen van de natuur: buitengewone halfedelstenen
Het team van Pairi Daiza reisde de wereld rond en bracht adembenemende stenen terug mee naar België. Deze adembenemende stenen zullen de paden van de tuin sieren. Twee van deze stenen zijn in de grot van de reuzenpanda's geplaatst als teken van bescherming voor deze prachtige dieren.

Volgende stenen zijn onder meer te bewonderen:
- zuivere en zeer grote lapis lazuli, afkomstig uit Afghanistan;
- twee rotskristallen van bijna elk 5 ton. Deze kwartsstenen zijn uitzonderlijk en niet door de mens, maar wel door de natuur gesculpteerd. Eén ervan heeft de vorm van een koppel, het straalt tederheid uit en werd voor het binnenverblijf van pandavrouwtje Hao Hao geplaatst;
- amethisten afkomstig uit Brazilië, voor het merendeel te bewonderen in de pandagrot. Het gaat om een uitzonderlijke kristallijne formatie die doet denken aan stalactieten. Eén van deze stenen fonkelt op bijzondere wijze en werd aan het binnenverblijf van pandamannetje Xing Hui geplaatst. Zijn naam betekent immers "Fonkelende ster";
- verder nog: Amazoniet (Brazilië), Chrysocolla (Arizona), Stichtiet (Australië), Amolliet (Kansas), Mookaiet (Australië) en zeer grote houtfossielen (Verenigde Staten).     

Foto: Pairi Daiza
Een boeddhistische tempel in het hart van de Chinese tuin
De boeddhistische tempel van Pairi Daiza torent majestueus en elegant uit boven de Chinese tuin.
Het grondplan is klassiek: het centrale, grootste gebouw huisvest het standbeeld van Boeddha, die van Boddhisattva en alle cultusvoorwerpen, altaren, bijgebouwen,... Aan weerszijden van de Tempel zijn er twee bijgebouwen die dienst doen als opslagplaats en vooraan een plein met links een paviljoen voor de gong, rechts de grote ceremoniële klok en in het midden een groot bronzen wierookvat.
Al deze essentiële elementen zijn authentiek en werden in China vervaardigd door vermaarde ambachtslieden: zo is het grote standbeeld van Boeddha van kamferhout gemaakt. Het bestaat uit massieve blokken met stutten die van een bepaald patina werden voorzien om de al te felle kleuren te dempen.
Om hier een levendige plaats van te maken in plaats van een verzameling van stenen, hout en dakpannen zijn er nissen gemaakt in de muur tussen de twee pleinen: zo hoopt Pairi Daiza dat daarin ooit heel wat vogels komen nestelen, enerzijds als een eerbetoon aan de natuur, en anderzijds een knipoog naar de oorspronkelijke roeping van Pairi Daiza dat ooit een vogelpark was (Paradisio, nvdr.).

Foto: Pairi Daiza

Foto: Pairi Daiza
Voor de liefhebbers van tuinen...
Er werden 4.000 theeplanten aangeplant evenals duizenden bloemen en bamboescheuten. De olijfgaard werd verplaatst van de Chinese naar de Andalousische tuin.

Foto: Pairi Daiza

Een nieuw restaurant: "La Maison des Saveurs"
Pairi Daiza opent een nieuw restaurant naast de temple des Délices: la Maison des Saveurs. De bezoekers kunnen er smullen van noedels en sushi.
De verse sushi, die dagelijks bereid wordt in de keukens van Pairi Daiza door een specialist op dat gebied, wordt in verschillende horecapunten verkocht.

www.flickr.com
Giant Panda World's Xing Hui at Pairi Daiza photoset Giant Panda World's Xing Hui at Pairi Daiza photoset

www.flickr.com
Giant Panda World's Hao Hao at Pairi Daiza photoset Giant Panda World's Hao Hao at Pairi Daiza photoset

NM
4 april 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten