donderdag 10 april 2014

Kriebelgriezels aangekomen in Aquatopia

De kleintjes van het regenwoud komen boven water...
In Aquatopia ontdek je duizenden exotische vissen en reptielen in hun natuurlijke leefomgeving. Pijlgifkikkers en een paar vogelspinnen maakten het regenwoud in Aquatopia al erg levensecht. Nu gaan ze een stapje verder met nog meer spinnen, slakken en allerlei insecten. De kleine kriebelgriezels kregen een eigen plekje in de donkerste hoek van Aquatopia: extra griezelig, maar o zo boeiend. 

Foto: Aquatopia
Het is wereldwijd een feit dat kleine kriebelende beestjes niet echt geliefd zijn.  Spinnen, insecten en ander klein grut zijn echter wel héél erg belangrijk en nuttig voor ons ecosysteem. En dat is net zo in het tropisch regenwoud. Vandaar dat Aquatopia besloot het taboe te doorbreken en de donkerste hoek van zijn regenwoud in te richten als verblijf voor allerhande “Kriebelgriezels”.  De dieren zitten in gesloten terraria zodat bezoekers écht geen schrik moeten hebben er eentje tegen te komen in het gangpad. Het is des te boeiender om deze kruipertjes van dichtbij te bestuderen.
Momenteel zie je in de hoek van de “Kriebelgriezels”  een “Braziliaanse witknievogelspin” (Acanthoscurria geniculata) en een “Krulhaarvogelspin” (Brachypelma albopilosum), Agaatslakken of Afrikaanse reuzenslakken (Achatina fulica), de sissende kakkerlak (Gromphadorhina portentosa) en de zwarte grondtak (Eurycantha calcarata), een soort wandelende tak. Aquatopia wil in zijn insectenhoek regelmatig andere insecten en kleine beestjes uit het regenwoud voorstellen.

Foto: Aquatopia
DE KRIEBELGRIEZELS
De Braziliaanse witknievogelspin is heel herkenbaar door zijn gestreepte poten. Deze vogelspin komt voornamelijk voor in Brazilië, en groeit zeer snel, waardoor ze zeer hongerig en actief is. Dat belooft! Opgelet: als ze zich bedreigd voelt, gaat deze spin met ‘brandharen’ schieten (kleine haartjes op het achterlijf) wat voor heel wat irritatie kan zorgen. De Braziliaanse witknievogelspin heeft ook vrij grote tanden. Als ze bijt, zal de relatief grote bijtwonde pijnlijker zijn dan het gif.
 De Krulhaarvogelspin komt voor in Centraal-Amerika en dankt haar naam aan haar uiterlijk: ze heeft over haar hele lichaam, inclusief de poten, zwarte haren. Verder heeft ze goud- tot bronskleurige haartjes, die boven de zwarte haren uitsteken. De krulhaarvogelspin is niet echt agressief, tenzij het vrouwtje bij het paren. Hierdoor mislukt het paren vaak. Als de paring gelukt is, legt de krulhaarvogelspin wel 500 tot 1000 eieren. De krulhaarvogelspin is erg geliefd bij terrariumhouders en komt daarom in het wild nog maar weinig voor. Ze mag ook alleen worden verhandeld en gehouden met een vergunning.
De Afrikaanse reuzenslak is niet zo geliefd bij boeren vanwege zijn destructieve karakter en het vernietigen van behoorlijk wat gewassen. Hij behoort tot de top 100 van meest schadelijke dieren ter wereld. Interessant is wel dat deze slak hermafrodiet (zowel mannetje als vrouwtje) is. Er zijn wel twee slakken nodig om zich voort te planten en de geslachtsorganen bevinden zich in de kop. Na de daad legt de slak zo’n 50 à 600 eitjes! De eitjes komen nagenoeg allemaal uit, maar vele kleine slakjes sterven alsnog.
De sissende kakkerlak is een grote, ongevleugelde kakkerlakkensoort uit Madagascar. Het dier dankt zijn naam aan de gewoonte om een fel sissend geluid te maken als hij zich bedreigd voelt, in de hoop hiermee een mogelijke aanvaller af te schrikken. Hij kan tot 8 cm groot worden! Ze zijn heel snel  en kunnen zelfs tegen glazen wanden omhoog kruipen. Ze zijn niet gevaarlijk voor de mens en eten zowat alles wat de mens ook lust.
De zwarte grondtak is een insect dat voorkomt in Papoea-Nieuw-Guinea. Mannetjes kunnen 12 cm lang worden, vrouwtjes 15 cm. Volwassen dieren hebben een scherpe stekel van meer dan één cm groot op hun achterpoten, welke ze gebruiken ter verdediging. Deze dieren zijn ’s nachts actief en verschuilen zich overdag in een grote groep dicht op elkaar. Ze eten verschillende soorten bladeren en zelfs papier, als het moet!

Foto: Aquatopia
NM
10 april 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten