donderdag 17 april 2014

Opening eerste deel 'Hart van Afrika': penseelzwijnen en bosbuffels los in Blijdorp

Foto: Rob Doolaard/Diergaarde Blijdorp
In het Paasweekend opent Diergaarde Blijdorp het eerste stukje Centraal Afrika dankzij de steun van de Vereniging Vrienden van Blijdorp. Het betreft een nieuw verblijf voor de penseelzwijnen en de eerste bosbuffels, een nieuwe diersoort die nog niet eerder in Blijdorp was te zien. Vandaag maakten ze voor het eerst voorzichtig kennis met elkaar en dat vonden ze best spannend! De penseelzwijnen durfden nog niet echt contact te maken.
Het gebied is ingericht als een bosachtig biotoop met rotsen, een schuilhut en diverse  bomen afkomstig uit het oude okapiverblijf en de voormalige kinderboerderij. De bodem is bedekt met houtsnippers waarin de zwijntjes kunnen wroeten op zoek naar lekkernijen. Er hangt ook een voederton. Met een druk op de knop kunnen bezoekers voer laten vallen waar de varkentjes vast luid knorrend op af zullen komen. Er is een groot interactief Electrospel te vinden bij het verblijf waarmee bezoekers hun kennis kunnen testen over sociale verbanden bij diersoorten: hoe heet een groep buffels en hoe heet een groep vissen? Het gebied ligt tegenover de nieuwe Dikhuidenvleugel en naast de Terraszaal.
Het samenleven van meerdere diersoorten uit hetzelfde leefgebied is een belangrijk streven in de Diergaarde. In dit verblijf starten we met vier penseelzwijntjes en twee bosbuffels, Tanni en Ellen genaamd. Ze zijn een geschenk van Marwell Zoo. De goedmoedig uitziende bosbuffels hebben een pittig karakter en zijn snel en wendbaar. Ze hebben een roodbruin gekleurde vacht, achterover gekrulde hoorns en opvallend langbehaarde oren. De penseelzwijntjes zijn al jarenlang een bekende verschijning in Blijdorp en zeer populair onder de bezoekers vanwege hun actieve gedrag en grappige uiterlijk. Ze hebben hun naam te danken aan de lange haren aan de oorpunten en staart die veel gelijkenis vertonen met een penseel. Voor beide diersoorten bestaat een Europees stamboek waarin dierentuinen nauw samenwerken om een gezonde populatie in stand te houden.
Het ‘Hart van Afrika’ zal de komende tijd 'doorgroeien' tot en met 2015 richting de savanne (waar o.a. de giraffen rondlopen) en wordt bekroond met een nieuw okapiverblijf in de huidige weidevogelvolière. De populaire okapi’s komen dan weer terug naar Diergaarde Blijdorp en zijn hier binnen en buiten te bewonderen in een groene omgeving zoals in het Ituriwoud (Congo). Afrikaanse vogels worden hun fraaie vliegende medebewoners. Dit nieuwe onderkomen en grote delen van het toekomstige Afrika-project zijn financieel mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van Blijdorp. 
 
Foto: Rob Doolaard/Diergaarde Blijdorp
NM
17 april 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten