dinsdag 29 april 2014

Zelf kleurrijke papegaaitjes voederen in Planckendael

Planckendael brengt je dichter bij de dieren
© Planckendael / Daniël Rys
In de tropische serre van het continent Azië kan je een groep van zo'n 120  lori's, kleine papegaaitjes, voederen. Het is zelfs de bedoeling dat je de dieren op je hand, je hoofd of je schouder laat zitten en ze zo een potje met nectar voorschotelt. De vogeltjes genieten van deze lekkernij.
© Planckendael
Lori's 
Lori's zijn kleine en kleurrijke papegaaien die opvallen door hun mooi verenkleed. De regenbooglori's, hun naam verklapt het, hebben alle kleuren van de regenboog van felblauw over geel, groen tot rood. De geelkoplori's kleuren geel/groen. Ze zijn een streling voor het oog, maar prikkelen ook je andere zintuigen. Hun roep is fel. Ze zijn nieuwsgierig en vliegen levendig rond. Ze lokken je naar hun volière in de tropische serre waarvan de in- en uitgang voorzien is van een sas zodat de vogels in hun eigen verblijf blijven.

Nectarpotjes 
In deze lorilanding, de bruisende volière van deze grappige vogeltjes, staat een voederautomaat met nectar. Tegen 2 euro per portie krijg je een potje vol. Per dag kunnen er zo'n 800 porties verdeeld worden onder de volledige groep. De vogels krijgen 's ochtends fruit en 's avonds granen, maar deze nectar is hun smakelijk tussendoortje.   

Picassotong 
Lori's hebben een kromme snavel met een speciale tong, een penseeltong, om nectar en stuifmeel te eten. Het puntje is zwart en heeft de vorm van een borsteltje met allemaal kleine haartjes waarmee ze de nectar als het ware uit de bloem lepelen. Let op, door hun speciale voedingsgewoonte is hun stoelgang plat. Je bent gewaarschuwd :-)

In bad 
Lori's nemen dagelijks een bad, in vogeltermen badderen ze graag. Hiervoor hebben ze een waterterras en een poeltje in hun verblijf. Na hun waterbad poetsen ze hun veren. Zo verspreiden ze het vet van hun stuitklier over hun veren en blijft hun verenpak gezond en waterdicht.  

Ontmoetingen met loslopende vogels 
De serre verbergt nog meer gevleugelde schoonheden die je pad kruisen. Prelaatfazanten foerageren door de hele jungle. Reigers en Molonetispreeuwen vliegen rond. Muskaat-, fazant-, zebra- en manenduiven koeren lustig. Verstopt tussen het groen ontwaar je shamalijsters, Japanse nachtegalen en roelroels. De serre is een tropisch oerwoud vol beweging. 

Tip: Laat de lori zelf op je komen zitten, raak hem niet aan en houd hem dan je potje voor. Zo werden de diertjes getraind. 

© Planckendael / Daniël Rys
NM
29 april 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten