donderdag 28 februari 2013

Belgische primeur: babygeluidjes bij de brilberen in ZOO Antwerpen

© ZOO Antwerpen

Voor de eerste keer in de geschiedenis van ZOO Antwerpen piept het bij de brilberen. Mama Zamora had twee knusse nestboxen ter beschikking om haar jongen te werpen. Maar ze wilde het liever zelf doen en maakte haar eigen  nest/kraamkamer met stro in een ander verblijf, buiten het gezichtsveld van onze nestcamera’s. De verzorgers ontdekten bij een korte controle één schattig beertje in het nest. Brilberen krijgen één tot drie jongen per worp, die bij hun geboorte rond de 300 gram wegen. 

Oefenen op de speelplaats

De verzorgers proberen zo min mogelijk te storen, zodat mamabeer Zamora haar welp in alle rust kan grootbrengen. Het is haar eerste en dus meest kwetsbare worp. Mamaberen blijven de eerste weken zonder te eten en te drinken in het nest bij hun jong. De eerste vier tot zeven weken is het kleine beertje blind en weerloos en verlaat het het nest niet. Na die periode doet het zijn oogjes open. Kort daarna probeert het kleintje te lopen en te klimmen. Hiervoor hebben de verzorgers een speelplaats ingericht met takken, touwen en stammetjes om de jonge beer kennis te laten maken met de verschillende materialen van het buitenperk. Een dik strobed zal zijn val breken bij klimpogingen. Als het jong 10 tot 12 weken oud is, vergezelt het zijn moeder bij korte tochtjes.  

Belangrijke brilberen

Mannetje Gladstone en vrouwtje Zamora (13 jaar) vormen sinds juli vorig jaar een genetisch belangrijk koppel. Jacht, illegale handel en habitatverlies maken de soort kwetsbaar. ZOO Antwerpen werkt actief mee aan het Europees kweekprogramma. Bovendien voeren wetenschappers van het Centre for Research and Conservation (CRC) van de ZOO al zeven jaar DNA-analyses uit op meststalen van brilberen uit Peru en Bolivia. Dit onderzoek helpt de wetenschappers aan kennis over de genetische structuur van de beren in de Zuidelijke Andes. Op basis van deze informatie kunnen ze actieplannen voor conservatie opstellen. 

Veggies

Brilberen zijn over het algemeen vegetariërs. Zamora geniet vooral van vijgen, rozijntjes en druiven. Ook papaja, meloen en pinda’s zijn gegeerd. Brilberen hebben een zwarte, donkerbruine pels. Rond hun ogen en snoet geeft een blonde tekening de indruk van een bril, vandaar hun naam. Ook de kleintjes vertonen deze tekening. 

Vertraagde innesteling

Ze worden ook wel Andesberen genoemd, naar hun herkomstgebied.  Heel bijzonder is dat ze bij bevruchting een vertraagde innesteling van de vrucht kunnen hebben. Zo kan mama beer de groei van het embryo vertragen in functie van het geschikte moment van de bevalling, onder goede weersomstandigheden of in het fruitseizoen. Dan komt babybeer niks tekort. In de ZOO loopt het geboorteseizoen van november tot maart. 

Toch prima sperma

Vader Gladstone leeft gescheiden van moeder en jong. Hij deelt zijn verblijf met neusbeertjes. Brilberen zijn van nature solitaire dieren die enkel bij vruchtbaarheid van het vrouwtje elkaars gezelschap opzoeken. In de ZOO waarderen ze het grootste deel van het jaar elkaars gezelschap, maar niet als er welpen zijn. Papa Gladstone is een oudere beer van 22 jaar. Zijn eerste partner, Inca, overleed vorig jaar op de gezegende leeftijd van 26 jaar. De kwaliteit van zijn sperma werd in vraag gesteld toen Inca niet zwanger werd, zelfs niet na kunstmatige inseminatie. Nu blijkt dus dat zijn zaad van prima kwaliteit is. Wellicht had Inca dus destijds vruchtbaarheidsproblemen.   



© ZOO Antwerpen

NM
28 februari 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten