woensdag 6 februari 2013

Bonobo’s zijn empatisch

Photo courtesy of Zanna Clay.                                                                                                                                     

Onderzoekers van het Yerkes National Primate Research Center, verbonden aan de Emory University, hebben in het Lola ya Bonobo sanctuary in de Democratische Republiek van Congo jonge bonobo’s geobserveerd tussen de 3-7 jaar, wat overeenstemt met onze kinderen die naar de kleuter- en lagere school gaan.

Uit dit onderzoek, geleid door Zanna Clay en de wereldbekende etholoog en primatoloog Frans de Waal, is gebleken dat jonge bonobo’s elkaar onderling meer troosten dan hun volwassen soortgenoten.
Ook bij mensen beginnen kinderen vanaf de leeftijd van twee jaar troostend gedrag te vertonen, wat inhoudt dat zij zich kunnen inleven in de emoties van anderen. Ook bij chimpansees, honden, olifanten en sommige vogels is gelijkaardig gedrag reeds waargenomen.

In het Lola ya Bonobo sanctuary zitten veel weesjes wiens ouders zijn gedood als bushmeat of gevangengenomen zijn om hun leven als huisdier te moeten slijten. Slechts een minderheid van de jonge bonobo’s zijn opgevoed door hun biologische moeder. En dit had zo zijn gevolgen voor het empatisch gedrag, want het bleek dat de jonge dieren die door hun eigen moeders waren opgevoed meer troostgedrag vertoonden dan hun geadopteerde soortgenoten. Mogelijks legt een onstabiele jeugd met traumatische ervaringen dus een hypotheek op het empatisch vermogen.

Het troostgedrag bij de bonobo’s bestond uit knuffelen, vlooien en soms ook seks en vond meestal plaats wanneer een bonobo die niet bij een bepaald conflict betrokken was een van beide ruziemakers ging troosten waardoor de stress bij dit dier afnam. Verwantschap was hierbij belangrijk, maar er werden ook echte vriendschappen waargenomen.

Bron:

Referentie:
Zanna Clay, Frans B. M. de Waal. Bonobos Respond to Distress in Others: Consolation across the Age Spectrum. PLoS ONE, 2013; 8 (1): e55206 DOI: 10.1371/journal.pone.0055206

Paper:

Nick Mertens
6 februari 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten