vrijdag 25 april 2014

DOSSIER: Sea Life Blankenberge - Ingreep van Cracker en recordaantal humboldtpinguïns

Op 15 april vond bij Cracker, de groene zeeschildpad van Sea Life Blankenberge, een ingreep plaats om hem beter in staat te stellen te zwemmen en te duiken.  

Wie is Cracker?
Cracker is afkomstig uit Florida (Amerika) en na een aanvaring met een boot werd hij (of zij, dit is niet helemaal geweten) tijdelijk in gespecialiseerde opvangcentra in Florida opgevangen, waarna Cracker verhuisde naar het Sea Life center te Weymouth (Engeland), dat reeds 4 groene zeeschildpadden in haar collectie had. Door de aanvaring had Cracker een luchtbel onder zijn schild en uit een CT-scan bleek eveneens dat zijn ruggengraat hierdoor ernstig misvormd was geraakt. Cracker kan hierdoor zijn achterste vinnen niet meer gebruiken. 
Eén van de experts van Sea Life Weymouth kijkt waar het gewicht zal bevestigd worden op Crackers schild en bekijkt tevens de nodige vorm van het gewicht.
De andere experte van Weymouth bevestigt het gewichtje met een speciale lijm aan het schild van Cracker.
Drijfprobleem
De luchtbel zorgt eveneens voor een ander groot probleem. De bel zorgt er immers voor dat de zeeschildpad steeds naar boven drijft, waardoor zwemmen en duiken voor Cracker bemoeilijkt wordt. Experts van het Sea Life center te Weymouth (Engeland) ontwikkelden een methode om het drijfprobleem van Cracker op te lossen en daar vond dan ook de eerste ingreep plaats in een langdurig proces om Cracker weer zo optimaal mogelijk te laten zwemmen. Er werden loden gewichten aan zijn schild bevestigd zodanig dat hij niet meer naar boven zou drijven. 
 In oktober 2013 kreeg Sea Life Blankenberge dan de kans om Cracker op te vangen. De ingreep, die voor de eerste keer plaats vond in Weymouth, werd op 15 april herhaald in Blankenberge opdat hij nog beter zou kunnen zwemmen. Hiervoor kwamen twee medewerkers van het Sea Life center te Weymouth naar Blankenberge om de procedure uit te leggen aan de verzorgers en de dierenarts van het maritiem park, zodanig dat zij de procedure in de toekomst ook zelf zouden kunnen uitvoeren. Dit is nodig, aangezien enerzijds de gewichtjes wel eens van het schild van Cracker durven te vallen, en anderzijds omdat Cracker blijft groeien en het gewicht dat aan zijn schild werd bevestigd zo nu en dan verzwaard dient te worden. Trouwens, hoewel deze groene zeeschildpad al de halve wereld heeft rondgereisd, is Cracker wel nog steeds eigendom van de Amerikaanse staat Florida, en dient alles dan ook eerst met hen besproken te worden.
Het gewichtje wordt zorgvuldig met speciale lijm aan het schild van Cracker bevestigd en egaal verspreid met de vingers.
Hoe zag nu 15 april eruit voor Cracker?
Nadat Cracker uit het bassin gehaald werd, smeerde men hem in met vaseline, dit om ervoor te zorgen dat hij niet zou uitdrogen. Hij zou namelijk enkele uren uit het water zijn. Voor de ingreep werd Crackers manier van zwemmen al vele malen geobserveerd, zodat men zo goed mogelijk de exacte plaats van de luchtbel kon bepalen. Aan die kant van de luchtbel werden gewichten aangebracht. Deze gewichten werden voor het aanbrengen aangepast aan de vorm van zijn schild. Per ingreep wordt er telkens een klein gewicht aangehangen omdat dit voor de schildpad toch wel een grote aanpassing is en omdat het makkelijker is er een gewicht extra op te plaatsen dan het eraf te halen. Na het plaatsen van het gewicht moest de speciale lijm nog even drogen, en kon Cracker rond 14:00 uur ’s middags weer in  het Ocean bassin geplaatst worden. De ingreep nam ongeveer vijf uur in beslag.
Het eindresultaat van de ingreep, waarbij het gewichtje enkel nog moet drogen.
Eind goed al goed
Men verwachtte dat het toch enkele dagen tot een week zou duren vooraleer Cracker volledig aangepast zou zijn aan het extra gewicht op zijn schild. Toen men hem echter in het water liet was hier helemaal niets van te merken en leek het alsof hij nooit problemen had gehad met zwemmen. Ingreep geslaagd!
Cracker wordt na de ingreep weer naar zijn vertrouwde plek, het Ocean bassin, gebracht.
Men verwachtte enige aanpassingstijd, maar Cracker ondervond na de ingreep eigenlijk weinig tot geen last van het nieuwe gewichtje.
Een record bij de humboldtpinguïns!
Twee van de zeven pinguïnkuikens die in 2014 uit het ei kropen en die momenteel goed beschermd worden door hun ouders.
Dit jaar werd er bij de humboldtpinguïns van Sea Life Blankenberge een record verbroken: er kwamen maar liefst zeven pinguïns uit het ei gekropen. Momenteel is het geslacht van deze pinguïnkuikens nog niet geweten, aangezien mannetjes en vrouwtjes er bij pinguïns hetzelfde uitzien. DNA-onderzoek zal hier later meer duidelijkheid over verschaffen.
Momenteel groeien de jonge pinguïnkuikens goed en zullen ze weldra hun eerste stappen in het buitenverblijf wagen. Wanneer deze jongen groot genoeg zijn, zullen ze naar een andere dierentuin in Europa verhuizen. Zo zijn de jonge pinguïns van vorig jaar verhuisd naar een dierentuin in Schotland om daar een partner te zoeken om zelf pinguïnkuikens voort te brengen.
Het pinguïnbuitenverblijf, waar weldra de jonge pinguïnkuikens te bewonderen zullen zijn.
Expeditie schildpad
In Sea Life Blankenberge kan je momenteel niet enkel het aquarium, de zeehonden en zeeleeuwen of Cracker, de zeeschildpad, bewonderen. Je kan er namelijk ook een kijkje nemen in een heuse expeditie die zich focust op schildpadden. Naast veel informatie omtrent schildpadden kan je er ook enkele zeldzamere schildpaddensoorten bekijken, waaronder de alligatorschildpad. 
De expeditie loopt nog tot begin 2015.

NM
25 april 2014

(Deze reportage werd gemaakt in samenwerking met ZooTripper, de grootste dierentuinnieuwtjespagina van België en partner van ZOOLogisch)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten