De reuzenpanda (Ailuropoda melanoleuca) is een zoetekauw. Moleculair- en gedragsonderzoek heeft aangetoond dat deze sterk bedreigde diersoort receptoren voor zoetstoffen bezit en een sterke voorkeur heeft voor natuurlijke zoetstoffen zoals fructose en sacharose.
De reuzenpanda's kregen twee kommen met vloeistof voorgeschoteld. |
Eerdere studies hadden al aangetoond dat katten, die carnivoor zijn en dus vlees moeten eten om te kunnen overleven, geen zoete smaken meer konden proeven door een genetisch defect dat de receptoren voor zoetstoffen uitschakelt.
Ook de reuzenpanda behoort net als katten tot de orde Carnivora (Roofdieren), hoewel deze prachtige beren zich bijna uitsluitend hebben toegelegd op het eten van bamboe.
En aangezien bamboe slechts een kleine hoeveelheid suiker bevat en ook voor de mens niet zoet smaakt, vroeger onderzoekers zich af of ook de reuzenpanda zijn receptoren voor zoetstoffen zou verloren hebben. Of zouden zij nog steeds perfect in staat zijn om zoetigheid te proeven, net zoals andere plantenetende zoogdieren?
8 reuzenpanda's tussen de 3 en 22 jaar kregen twee kommen met vloeistof voorgeschoteld en mochten hiervan gedurende vijf minuten drinken. Eén kom bevatte gewoon water, de ander een oplossing van water gemengd met één van volgende zes verschillende natuurlijke suikers: fructose, galactose, glucose, lactose en sacharose. Elke suiker werd gepresenteerd in een lage en hoge concentratie.
In alle gevallen hadden de reuzenpanda's de voorkeur voor de suikeroplossing. Bij fructose en sacharose was dit het opvallendst, waarbij de dieren gedurende de vijf minuten die ze kregen maar liefst een volle liter van deze oplossing naar binnen werkten.
Er viel dus maar een ding te concluderen: reuzenpanda's zijn zoetekauwen.
Bron:
Referentie:
Peihua Jiang, Jesusa Josue-Almqvist, Xuelin Jin, Xia Li, Joseph G.
Brand, Robert F. Margolskee, Danielle R. Reed, Gary K. Beauchamp. The
Bamboo-Eating Giant Panda (Ailuropoda melanoleuca) Has a Sweet Tooth:
Behavioral and Molecular Responses to Compounds That Taste Sweet to
Humans. PLoS ONE, 2014; 9 (3): e93043 DOI: 10.1371/journal.pone.0093043
Paper:
NM
10 april 2014
Geen opmerkingen:
Een reactie posten