donderdag 13 maart 2014

Aquatopia haalt populaire kikkers in huis

De “paddenoverzet” is volop aan de gang. Met deze actie(s) helpen mensen padden om straten over te steken en naar hun geboortepoel terug te keren om zich voort te planten. Aquatopia legt daarom nu de focus op zijn kikkers en haalde tegelijk één van de populairste soorten in huis, de Agalychnis callidryas of roodoogmakikikker. De felgroene kleur en roodoranje ogen en pootjes van deze kikker, maken hem heel herkenbaar en fotogeniek.  Misschien ken je hem wel van de Chiquita-campagne die de roodoogmakikikkers (symbool van Rainforest Alliance)opvoerde om aan te tonen dat hun bananen duurzaam geteeld zijn.
Daarnaast zorgt Aquatopia met de zwart-geel-gestreepte bijengifkikker (Dendrobatus leucomelas) ook voor nieuwe buren voor zijn pijlgifkikkers.

Roodoogmakikikker Copyright: Aquatopia
De onweerstaanbare factor van de roodoogmakikikker 
De felgroene roodoogmakikikker heeft een grote kop met bolle rode ogen en een katachtige pupil. Doe daar nog eens zijn zeer dunne pootjes met rode zuignapjes bij en je krijgt een aandoenlijke, haast onweerstaanbare verschijning! De roodoogmakikikker is dan ook enorm populair en erg geliefd bij fotografen. Het is één van de meest gekende kikkers ter wereld.
Als de kikkers slapen of rusten op een blad, houden ze hun rode ogen gesloten en stoppen ze hun rode “vingertjes” onder hun lijfje. Je ziet dan enkel een “onopvallende groene klodder”. Als het dier wordt verstoord worden de poten bewogen en de ogen gaan open, waardoor plotseling de felle kleuren tevoorschijn komen. Dit kan een vijand enkele seconden doen twijfelen waardoor de kikker snel kan ontsnappen. Met zijn felle kleuren wil de roodoogmakikikker ook zijn vijanden waarschuwen dat ze giftig zijn, zoals de iets kleinere pijlgifkikkers.
Roodoogmakikikkers komen voor in Midden-Amerika en de tropische regenwouden. Ze zijn ’s nachts actief en verstoppen zich overdag het liefst tussen de bladeren. Daarom heeft Aquatopia blauwe verlichting in hun verblijf geplaatst om een nachteffect te creëren. Zo kunnen bezoekers de kikkers ook wakker zien. De kikkers kunnen zeer goed springen, waarbij ze hun pootjes gebruiken om aan bomen en ruiten te kleven.

Zwart-geel contrast maakt bijengifkikker superschattig
De pijlgifkikkers van Aquatopia waren al schattig om zien; de kleine blauw- en groen-gevlekte spring-in-‘t-veldjes zien er onweerstaanbaar uit, ondanks het feit dat ze dodelijk giftig kunnen zijn (ook) voor de mens. De guitige kikkertjes krijgen nu gezelschap van bijengifkikkers. Deze kleintjes (max. 38mm groot) zijn zwart met gele banden of vlekken, waardoor ze de naam “bijengifkikker” kregen. Ze lijken zo immers op grote bijen. Weliswaar springen deze “bijen” in plaats van te vliegen!

Benieuwd naar al deze vertederende kikkerkleurenpracht? Goed zoeken is de boodschap; alle pijlgifkikkers en ook de roodoogmakikikkers vinden het heerlijk om zich te verstoppen tussen het gebladerte.

Bijengifkikker Copyright: Aquatopia


NM
13 maart 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten