dinsdag 25 maart 2014

ZOO en Planckendael kijken met vertrouwen naar de toekomst

ZOO Antwerpen en Planckendael (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen), twee gevestigde dierentuinen in dit land (ZOO Antwerpen bestaat sinds 1843) met jaarlijks 1,6 miljoen bezoekers voelen zich verplicht te reageren op de aantijgingen van Eric Domb (Pairi Daiza). 

De door Domb geciteerde bedragen moeten in eerste instantie worden gezuiverd van de toelage van net geen €60miljoen die de KMDA van de Vlaamse regering heeft ontvangen voor de restauratie en ombouw van de Koningin Elisabethzaal tot een volwaardig concert- en congrescentrum. 

De subsidies die in de ZOO en Planckendael worden geïnvesteerd, maken het voorwerp uit van een contract tussen de KMDA en de Vlaamse regering.  Als vzw die geen winsten uitkeert aan aandeelhouders, hebben ZOO en Planckendael sinds 2002 een beheersovereenkomst met de Vlaamse regering.

Jaarlijks geeft de Vlaamse regering circa €2,3 miljoen werkingstoelagen aan de KMDA.  Deze steun is niet vrijblijvend. De beheersovereenkomst stipuleert een reeks verplichtingen die door de KMDA moeten worden ingelost en die door de Vlaamse overheid worden gecontroleerd. 

Daarnaast ontvangt de KMDA jaarlijks €3,8 miljoen investeringstoelagen. Deze toelagen dienen voor de restauratie en het onderhoud van het unieke en historische patrimonium van ZOO Antwerpen. Samen met Onroerend Erfgoed (Monumenten en Landschappen) houden wij dit monument in stand en maken het toegankelijk.  Onze nijlpaarden bijvoorbeeld zitten in een prachtig historisch gerenoveerd gebouw, onze olifanten wonen in de EgyptischeTempel uit 1853 en de okapi’s voelen zich thuis in de Moorse Tempel die dateert van 1865.  De voortdurende combinatie van dieren in geklasseerde gebouwen is bijzonder waardevol en vormt mee de unieke charme van onze Zoo.

Algemeen directeur Dries Herpoelaert: “We betreuren de uitspraken van Domb en hebben nooit de confrontatie gezocht. Het is jammer dat we niet op een constructieve manier kunnen samenwerken. Wij kijken echter vol vertrouwen naar de toekomst om onze parken verder te laten groeien.  En dat wordt duidelijk geapprecieerd: het aantal bezoekers over de eerste drie maanden van dit jaar ligt dubbel zo hoog als vorig jaar.  Wij wensen Pairi Daiza overigens veel succes verder”.
 
De toekomst: ZOO Antwerpen en  Planckendael brengen je dichter bij de dieren
ZOO Antwerpen en Planckendael blijven investeren en kijken met vertrouwen naar de toekomst. Misschien niet evident in deze heersende crisis, maar als gezonde vzw én schuldenvrij, kunnen we dit doen. De grandeur van het verleden wordt hersteld in verschillende projecten anno 2014, rekening houdend met alle relevante en nieuwe inzichten van vandaag: met grotere dierenverblijven en vooral een veel sterkere beleving voor de bezoeker. Wij openen donderdag a.s. een romantische vlindertuin en vanaf 1 mei verwelkomen we een nieuwe pinguïnsoort voor de bezoekers in ZOO Antwerpen.

Planckendael stort zich in 2014 in nieuwe avonturen met een spectaculair Amerikaans continent. Hier kan je vanaf de paasvakantie wandelen met de Humboldtpinguïns in hun nieuwe verblijf, het paradepaardje van Amerika. In de vernieuwde, mysterieuze Aziatische Serre landen de lori’s op je arm waarbij onze bezoekers zelf nectar mogen geven aan verschillende soorten kleine, kleurrijke en luidruchtige papegaaitjes. Rond het Kasteel wordt een avontuurlijk kinderparadijs aangelegd. Ravotten verplicht. 

NM
25 maart 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten