woensdag 19 maart 2014

Ernstig bedreigde nerts naar GaiaZOO

KERKRADE - In GaiaZOO is een Europese nerts gearriveerd. Dit kleine roofdier dat van oorsprong ook in Nederland voorkwam wordt ernstig met uitsterven bedreigd. De reden hiervan is de introductie van Amerikaanse nertsen in Europa. GaiaZOO ondersteunt al sinds de opening in 2005 het fokprogramma in Estland om de Europese nerts terug te brengen in haar oorspronkelijk leefgebied. De komst van de nieuwe nerts naar de Zuid-Limburgse dierentuin moet de aandacht op dit project richten. Dit jaar opent GaiaZOO tevens een nieuw gebied waarin allerlei ‘vreemde vogels’ te zien zijn, die van oorsprong niet in Nederland thuishoren, maar hier door toedoen van de mens wel leven. Hiermee wil GaiaZOO haar bezoekers bewust maken van de gevolgen van de introductie van buitenlandse diersoorten in de Nederlandse natuur.

© GaiaZOO
Bedreigingen
De Europese nerts is de meest bedreigde roofdiersoort van Europa. In de afgelopen decennia is hun aantal gehalveerd en de afname gaat nog steeds door. Vroeger verdwenen de Europese nertsen door verlies van geschikte leefgebieden (ongerepte wildernis, natuurlijke oevers en schoon water). Tegenwoordig vormt de in Europa geïntroduceerde en nauw verwante Amerikaanse nerts de belangrijkste bedreiging. Amerikaanse nertsen worden vanwege hun kostbare vacht sinds begin vorige eeuw op grote schaal gehouden in Europese bontkwekerijen. Vanuit daar wisten dieren te ontsnappen. Ook werden ze bewust en veelvuldig losgelaten voor de pelsjacht. Als Europese en Amerikaanse nertsen in eenzelfde gebied voorkomen, blijkt de Amerikaanse nerts de Europese te verdringen. De Amerikaanse is groter en een minder kieskeurige eter. Daardoor kan hij makkelijker aan voedsel komen dan de Europese, waardoor deze vaak ‘achter het net vist’.

Behoud
In Estland zet de Stichting Lutreola zich al sinds eind vorige eeuw in om de Europese nerts te beschermen. In een groot fokcentrum in Talinn Zoo worden Europese nertsen gekweekt om hen weer uit te zetten in de natuur. Deze dierentuin coördineert tevens het internationale fokprogramma van Europese nertsen in Europese dierentuinen. Ook Euronerts in het Duitse Osnabrück is een belangrijke organisatie voor het behoud van Europese nertsen. De aanwezigheid van gezonde nertsen in gevangenschap kan essentieel zijn als de wilde populatie helemaal verdwenen is.

Europese nerts in GaiaZOO
GaiaZOO huisvest sinds 2005 Europese nertsen. Niet om mee te kweken, want daar is alle rust voor nodig. Daarom heeft GaiaZOO ervoor gekozen om nertsen te huisvesten die het verhaal van hun wilde soortgenoten vertellen aan de vele duizenden bezoekers. In het wild worden Europese nertsen maximaal een jaar of vijf oud. De nertsen die tot voor kort in GaiaZOO woonden, bereikten de respectabele leeftijd van 9 en 10 jaar. Hun verblijf in het Taiga-gebied van de ZOO wordt nu opgevuld door een mannelijke nerts die zich al heeft bewezen voor de fok in het kweekcentrum in Osnabrück. Hij mag zijn oude dag nu slijten in GaiaZOO om het verhaal van Europese nertsen te vertellen. De natuurbehoudstichting van GaiaZOO doneert sinds haar oprichting ook jaarlijks een bedrag aan stichting Lutreola voor het behoud van Europese nertsen.

© GaiaZOO

NM
19 maart 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten