dinsdag 4 maart 2014

Ooievaars met lentekriebels in Planckendael


© Planckendael / Artman
Oost west, thuis best”, geldt ook voor de ooievaars. De eerste trekkers zijn aan het terugkeren naar hun thuisbasis in Planckendael waar ze nestelen en hun jongen grootbrengen. Een dozijn geroutineerde trekvogels hebben hun vertrouwde stek al ingenomen. In het broedseizoen telt de ooievaarskolonie in Planckendael meer dan 100 dieren. Planckendael ligt op de natuurlijke trekroute van de ooievaars. De opa onder hen, ooievaar Storky, is één van onze oudste jaarlijkse trekkers. Hij werd geboren in 1999 en keerde voor de vijftiende keer veilig en wel terug naar zijn nest. Dat verdient een pluim!

Risky business
Hun wintervakantie brachten veel vogels door in Spanje, enkelen trekken tot in West-Afrika, meer dan 4.000 kilometer ver. Ze vliegen hiervoor gemiddeld 300 km per dag. Ze doen dit niet om het warmer te krijgen, maar omdat er meer insecten in warme gebieden leven. De trek naar het Zuiden is een tocht vol gevaren. Hoogspannings-kabels zijn doodsoorzaak nummer 1 voor jonge, onervaren ooievaars.

Home sweet home
Nu zijn ze terug in hun vertrouwde omgeving. Hun nesten liggen verspreid over het park en situeren zich hoog in de lucht. In boomkruinen, op nestplatformen en schoorstenen zijn ze ijverig aan het werk. Ze herstellen en vernieuwen waar nodig. Nestmateriaal genoeg in ons park. Ooievaars zijn trouw aan hun nest en in tweede instantie aan hun partner. Hun datingplek is hun nest. Daar weerklinkt hun karakteristieke geklepper volop. Zo verklaren ze elkaar de liefde. De ooievaars plooien hun hals en leggen hun kop in hun nek om zo de onderste snavelkant gemakkelijk tegen de bovenkant te kunnen klappen.

Groentjes
Nu is het nog wachten op de jonge vogels van twee tot drie jaar oud. Op die leeftijd zijn ze geslachtsrijp en keren ze voor het eerst terug om hun eerste nest te maken, te paren en eieren te leggen. Instinctief maken ze hun eigen nest in de nabijheid van het geboortenest. Deze jongelingen verwachten we half maart in Planckendael.

Ringen
We duimen voor een succesvol paar- en broedseizoen met weinig hevige maartse buien en aprilse grillen die roet in het eten kunnen gooien. Vorig jaar braken we het jaarlijkse record en telden we 52 nesten met 71 jongen. In juni ringen we de nieuwgeborenen en krijgen ze hun internationaal paspoort.

Blij geklepper
Ooievaars werden van uitsterven gered door succesvolle herintroducties. Planckendael hielp in de jaren 90 de ooievaars overleven in Europa. Nu verzamelt ons eigen onderzoeksinstituut CRC (Centre for Research and Conservation) gegevens over de dieren en hun trekroutes om ze zo meer overlevingskansen te bieden.

NM
4 maart 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten