dinsdag 25 maart 2014

Arnhemse zeekoe trekt naar het zonnige Zuiden

Dinsdagochtend 25 maart is een mannetje Caribische zeekoe vanuit Koninklijke Burgers’ Zoo per vrachtwagen naar Paris Zoo vertrokken. In het Arnhemse dierenpark leefden drie zeekoeien: twee mannen en een vrouw. Dierverzorgers hebben het waterpeil in het zeekoeienverblijf laten zakken om de honderden kilo’s zware zeekoeman vervolgens in een net te vangen en voorzichtig in een transportkist te takelen. In een speciaal verwarmde vrachtwagen van diertransporteur EKIPA is de Caribische zeekoe naar Parijs vertrokken. Voor deze soort is een Europees fokprogramma opgezet: in 8 verschillende dierentuinen leven nu ruim 30 dieren. Het doel is om de soort voor de toekomst te behouden en dus zoveel mogelijk dierentuinen de kans te geven om met de Caribische zeekoe te kunnen fokken.

Foto: Burgers' Zoo
Duurste kostgangers
Burgers’ Zoo is de enige dierentuin in Nederland waar Caribische zeekoeien leven.
De zoogdieren zijn tevens de duurste kostgangers van het Arnhemse dierenpark.
In Burgers’ Zoo leefden tot vandaag drie zeekoeien die per dier per dag 30 kilo andijvie verorberen. Naast de dagelijkse portie van 90 kilo andijvie wordt het menu van de dieren verder aangevuld met wortels, rode bieten, aardappels en spruiten (deze ingrediënten worden van tevoren gekookt) en tenslotte rauwe paprika, geweekte hondendiner en sneetjes brood. Andijvie is buiten het seizoen niet goedkoop, maar komt qua voedingssamenstelling dichtbij de waterplanten die de dieren in het wild dagelijks in grote hoeveelheden naar binnen werken. De kroppen andijvie blijven net als waterhyacinten drijven op het wateroppervlakte.

Levende grasmaaiers
Caribische zeekoeien komen voor van Florida tot aan de monding van de Amazone in Brazilië. Door de grote hoeveelheden waterplanten die de traag bewegende zoogdieren eten zorgen ze er op natuurlijke wijze voor dat rivieren niet dichtgroeien. Niet zelden worden zeekoeien dodelijk getroffen door de schroeven van motorboten, wanneer zij rustig naar boven komen om adem te halen. Ook stikken de dieren in visnetten waarin ze verstrikt kunnen raken. De Caribische zeekoeien worden tegenwoordig in veel natuurgebieden beschermd, zowel in de Verenigde Staten als in Zuid-Amerika.

NM
25 maart 2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten