vrijdag 7 maart 2014

Kwak legt eerder eieren door lenteweer in DierenPark Amersfoort

De vogelverzorgers van DierenPark Amersfoort hebben drie eieren gevonden in het nest van een kwakkenstel. ‘‘Het zachte winterweer heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat dit stel twee weken eerder dan verwacht de eerste eieren heeft gelegd’’, vertelt vogelverzorger Sander Drost. Het broeden duurt ongeveer één maand, dus het wachten op de kuikens is begonnen. 

Copyright: Dierenpark Amersfoort
Het zonnetje straalt heerlijk en dat laat de kwakken van DierenPark Amersfoort niet koud. De lentekriebels zijn toegeslagen en daarom begonnen de vogels vorige week spontaan nesten te bouwen. ‘‘Bij de kwakken kun je goed zien dat het broedseizoen is begonnen’’, vertelt vogelexpert Sander. “Deze vogels hebben normaal gesproken groen/gele poten, maar tijdens het broedseizoen worden de poten van de kwak roze.’’

Wanneer er een koppeltje is ontstaan, blijft het kwakkenstel de rest van hun leven samen. De toekomstige ouders bouwen samen aan een nest en per jaar krijgen zij zo’n drie tot vijf eieren. Het park is erg blij met de eieren, want de afgelopen twee jaar bleven de nesten van de kwakken leeg. ‘‘Tussen het leggen van ieder ei zit telkens een dag, dus er kunnen nog meer eieren volgen bij dit stel en hopelijk ook bij de andere paartjes’’, zegt de vogelverzorger van DierenPark Amersfoort.
NM
7 maart 2014      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten